RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Відсотки спишуть, але доведеться платити: що буде з боргами українців за кредитами після війни

Національний банк України змінив в умовах війни низку правил роботи банків та небанківських установ, зокрема тих, хто надає послуги з кредитування.

Про це повідомила прес-служба НБУ у Telegram.

Мета цих змін – полегшити ситуацію для українців-позичальників на час війни та на перший час післявоєнного відновлення економіки.

Що змінюється за умов війни:

  • у період дії військового стану та у 30-денний строк після дня його припинення або скасування споживач не нестиме відповідальності перед кредитодавцем у разі прострочення виконання зобов'язань за споживчим кредитом;
  • у разі припущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов'язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов'язань за таким договором;
  • забороняється у разі невиконання зобов'язань за договором про споживчий кредит збільшення процентної ставки за користування кредитом, крім випадків, коли встановлення змінної процентної ставки передбачено кредитним договором або договором про споживчий кредит.

У НБУ звернули увагу, що штрафи, пеня та інші неустойки, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання за таким договором, підлягають списанню.

Крім того, зазначається, що нові правила не передбачають скасування відсотків за користування кредитними коштами - таке нарахування правомірне з боку кредитора. Також у НБУ наголосили, що кредитні канікули це відстрочка сплати боргу, а не його прощення.

Раніше в НБУ розповіли, що в Україні у воєнний час активізувалися шахраї, які не залишають спроб обдурити громадян. Українцям розповіли, як можна зберегти свої фінанси.