RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Шахраї активізувалися навіть під час війни: головні засоби захистити свої гроші

В Україні у воєнний час активізувалися шахраї, які не полишають спроб ошукати громадян. Українцям розповіли, як можна уберегти свої фінанси.

Про це йдеться у публікації пресслужби Національного банку у Telegram.

Недобросовісні громадяни адаптувалися до нових обставин та розробили низку протиправних схем, які дозволяють їм збагачуватися.

Основні правила поведінки з фінансовими операціями під час війни

Квитки

Потрібно купувати квитки на потяги чи автобуси тільки на офіційних онлайн-ресурсах, щодо приватних авто з незнайомцями - не перераховувати кошти авансом, а наполягати на передплаті готівкою в момент відправлення.

Як пояснюють в НБУ, саме під виглядом евакуаційних перевезень громадян шахраї просять передплату на картку, однак можуть просто зникнути.

Оренда житла


Необхідно перевіряти "надавачів послуг" кількома способами: попросити знайомих особисто перевірити житло за адресою та за можливості познайомитися з його власниками. Потрібно "бронювати" квартиру з обіцянкою переказати кошти, а потім зателефонувати з таким же проханням із різних номерів.

Як кажуть фахівці, шахраї часто публікують фейкові оголошення про готовність здати в оренду переселенцям квартири у безпечних регіонах,просять внести передплату на картку, а після отримання коштів теж можуть зникнути.

Збір коштів на лікування

Як наголошують у Нацбанку, шахраї створюють цілі фішингові сайти, які схожі на сайти справжніх благодійних фондів. Через фішингові сайти вони можуть викрадати гроші, паролі, секретні карткові реквізити та особисті дані. Необхідно перевіряти правильність назви сайтів, куди збираєтеся вводити свої персональні дані, адже адреси можуть бути схожі за винятком одного чи кількох символів.

Не варто переходити за посиланням, якщо отримали повідомлення в месенджері, SMS чи на e-mail, на сайт благодійного фонду. У пошуковій системі можна ввести назву необхідного сайту і перейти.

Потрібно перевіряти офіційні інтернет-ресурси на наявність звітів про використання коштів.

Можуть робити фейкові оголошення зі збору грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії. Буває, що знаходять фото дійсно потерпілих людей в Інтернеті та збирають гроші, однак у підсумку забирають собі.

Як повідомлялося, в умовах військової агресії Російської Федерації громадянам України радять не відчиняти двері незнайомим людям – вони можуть виявитися мародерами та злочинцями.