RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Європейський союз ввів п'ятий пакет санкцій проти Росії: що в нього входить

Незважаючи на протести з боку Німеччини Європейський Союз запровадив п'ятий пакет болючих санкцій проти РФ за збройну агресію проти України.

Про це повідомили у Раді ЄС.

Новий пакет включає низку заходів, покликаних посилити тиск на уряд та економіку Російської Федерації, а також має обмежити ресурси агресора для ведення війни в Україні.

"Ці санкції були прийняті після звірств, вчинених російськими збройними силами в Бучі та інших місцях, що перебувають під російською окупацією. Мета наших санкцій - зупинити безрозсудну, нелюдську та агресивну поведінку російських військ і дати зрозуміти особам, які приймають рішення у Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого обходиться" , - заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

П'ятий пакет санкцій включає:

  • заборона на купівлю, імпорт або передачу російського вугілля та інших твердих копалин палива в ЄС з серпня 2022 року;
  • заборона доступу в порти російським кораблям. Виняток для сільськогосподарських та харчових вантажів, гуманітарної допомоги та енергетики;
  • заборона будь-які російські та білоруські автоперевезення в межах країн ЄС, у тому числі на транзит. Виняток для фармацевтичних, медичних, сільськогосподарських та харчових вантажів, включаючи пшеницю;
  • заборони експорту авіапалива, квантових комп'ютерів, високотехнологічної електроніки, програмного забезпечення та іншого устаткування. А також заборона на імпорт деревини, цементу, добрив, морепродуктів та алкоголю;
  • заборона на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах ЄС, будь-якої фінансової підтримки російських державних органів, заборона на депозити, криптогаманці, а також на продаж Росії та Білорусі банкнот та переказних цінних паперів, номінованих у будь-якій офіційній валюті країн ЄС.

Також ЄС запровадив обмежувальні заходи проти компаній, продукція яких відіграла роль у воєнному вторгненні в Україну, ключових олігархів та бізнесменів, кремлівських чиновників, пропагандистів, а також членів сімей підсанкційних осіб.

Крім того, вводиться повна заборона на операції з чотирма банками РФ, на долю яких припадає 23% ринку банківського сектора всієї країни.

Нагадаємо, раніше в санкційний список також вперше потрапили дві найбагатші людини Росії.