RU  UA

Пʼятниця, 22 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00

Новини

22 листопада

21 листопада

Всі новини

Які продукти в Україні подорожчали найбільше: скільки ще продовжиться зростання

У квітні, незважаючи на жіночий контроль з боку держави, в Україні ціни в середньому зросли на 4,67%.

Про це повідомляє УКАБ.

З початку війни в Україні зросли ціни на традиційні овочі. Середня ціна на моркву зросла на 22% (до 22,30 грн/кг), цибуля – на 13% (до 17,95 грн/кг), капусту – на 11% (до 23,93 грн/кг). Основна причина такого подорожчання – не лише війна в Україні, а й характерний для цього періоду сезонний фактор. Весною запаси зібраної восени продукції починають закінчуватися, і ціна поступово зростає.

З 24 лютого дещо знизилася ціна на сало, що подешевшало приблизно на 3% та коштує в середньому близько 159 грн/кг. За яловичину просять приблизно 210,49 грн/кг.

Щодо рису — одного з небагатьох представників відділу бакалії, які не підлягають державному моніторингу, то спостерігається зниження на 5% — до 38,30 грн/кг.

Деякі молочні позиції демонструють зростання, зокрема кисломолочний сир та сметана, що виросли на 1% та 4% відповідно. Наразі середня ціна на упаковку кисломолочного сиру становить близько 54 грн., а упаковку сметани ємністю 350 г – 36,30 грн.

Для переробних підприємств української молочної галузі характерна часткова логістична віддаленість від сировинних баз, оскільки в основному молоко збирається в господарствах населення і тваринницьких комплексах, що знаходяться поруч. І саме через часткове пошкодження цих логістичних ланцюжків були проблеми із забезпеченням молока. Поки що вони вирішуються, і більшість молочних переробних підприємств відновлюють свою діяльність.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли про те, скільки цього року коштуватиме великодній кошик.