RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Єдиний податок для ФОП: скільки і до якого числа треба сплатити у травні

Представники середнього та великого бізнесу з квітня 2022 року можуть перейти на спрощене оподаткування.

"Апостроф" розповідає, який податок українським ФОП потрібно сплатити і до якого числа.

Після переходу на спрощене оподаткування для представників середнього та великого бізнесу починає працювати знижена податкова ставка – не 5%, а 2% від доходу.

Через такі нововведення під час військового стану також змінюються терміни сплати податків та подання фінансової звітності – на тимчасових умовах ФОП необхідно це робити щомісяця.

Спрощене оподаткування для ФОП – сума податку

Сплата єдиного податку у розмірі 2% від доходу за квітень українськими підприємцями має бути здійснена до 30 травня 2022 року. Звітність за другий місяць весни подається до 20 травня. ФОП також можуть подати документацію починаючи з 1 травня, проте зараз ще немає нової форми, за якою необхідно складати звіт.

Спрощене оподаткування для ФОП – до якого числа потрібно сплатити податок

До 3 травня необхідно сплатити ПДФО та військовий збір на зарплату працівників або інші виплати фізособам за березень 2022 року, якщо зарплати досі не сплачені. До 6 травня – сплата ЄСВ, ПДФО та військового збору, які нараховуються на зарплату працівників за другу половину квітня 2022 року.

До 10 травня подається об'єднана звітність за 1 квартал 2022 року, до якої включається інформація про ЄСВ, податок на доходи та військовий збір з виплат працівникам. До 20 травня провадиться сплата єдиного податку для ФОП за останній місяць весни:

  • 1 група – до 248,1 гривень
  • 2 група – до 1300 грн.

ФОП також має можливість сплатити єдиний податок за квартал заздалегідь: 1 група - до 744,3 грн, 2 група - до 3900 гривень.

Крім цього, до 20 травня сплачується ЄСВ на зарплату працівників за квітень 2022 року, якщо зарплату досі не виплачено, та єдиний податок за 1 квартал 2022 року для 3 групи (3% або 5% від доходів). До 31 травня необхідно зробити сплату ПДФО та військового збору на зарплату працівників або інші виплати фізособам за квітень.

Раніше ми розповідали, що українцям спростили оподаткування під час воєнного стану.