RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Підвищення облікової ставки до 25%: експерт вказав на сумні наслідки

Рекордне підвищення облікової ставки дає негативний сигнал для бізнесу, який буде змушений залишити країну.

Про це розповів UBR.ua голова Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич.

"Ця облікова ставка Нацбанку – інфляційний маркер. Ми повинні розуміти, що влада визнала, що у нас за облікової ставки 25% реальна інфляція близько 30%, а, можливо, і вище. Це однозначно дуже поганий сигнал для ринку, для якого завгодно підприємця – внутрішнього чи зовнішнього”, – сказав Доротич.

Він зауважив, що всі кредитні програми корелюються з обліковою ставкою, і відсоток за кредитом її перевищуватиме.

"Банк звертає увагу на ризики, і, звичайно, йому легше розмістити кошти під гарантовану ставку Національного банку 23%, ніж ризикувати з таким бізнесом. Тому, даючи кредити, банк до облікової ставки додає маржинальність. І якщо якісь банки сьогодні будуть когось кредитувати, то відсоткова ставка кредиту сягатиме понад 35%", – стверджує експерт.

За його словами, підвищення регулятором облікової ставки є потужним негативним сигналом для ринку, внутрішнього чи зовнішнього бізнесу.

"При такій обліковій ставці говорити про початок якогось нового підприємництва, розширення існуючої бази однозначно не можна. Це сигнал, що фінансовий ринок нестабільний, неприйнятний, і бізнес-ініціатива згортатиметься та емігруватиме, на жаль", - підсумував Доротич.

Читайте також матеріал “Апострофа”: Шок і трепет: навіщо Нацбанк підвищив облікову ставку в 2,5 рази