RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Україні рекордно підвищили облікову ставку: як це позначиться на кредитах та депозитах

У п'ятницю, 3 червня, Національний банк України підвищив облікову ставку з 10% до 25%. Нацбанк запевняє, що це допоможе утримати стабільний курс національної валюти і захистить доходи і заощадження українців від інфляції.

Про це повідомляє НБУ на своєму офіційному Telegram-каналі.

Щоб захистити свої заощадження від зростання цін українцям пропонують вже зараз покласти кошти на банківський депозит, які захищені та у разі ліквідації банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує вкладникам їхні кошти. У воєнний стан та ще три місяці після його закінчення це є стовідсотковою гарантією. Далі гарантована сума за вкладами становитиме 600 тисяч грн.

"Відсоткова ставка за депозитами залежить від його виду: строковий чи на вимогу. За останнім ставка зазвичай нижча. Також ставка залежить від терміну вкладу. Середня ставка за депозитами на 1–3 місяці становить 6-7% річних у гривні, на 12 місяців – близько 8%", - йдеться у повідомленні.

Також громадяни можуть придбати цінні папери уряду.

Підвищення облікової ставки має зменшити вплив інфляції на заощадження жителів України, а також допомогти українській армії наблизити свою перемогу.

"Зараз держава розміщує військові ОВДП і пропонує за них максимум 11,5% річних у гривні. Це вище, ніж відсоткові ставки за банківськими депозитами, проте нижче рівня інфляції. Якщо ж ставки за ОВДП зростуть услід за обліковою ставкою, вони стануть набагато цікавішими для заощаджень та допоможуть українцям захистити свої гроші від інфляції", - пояснила пресслужба Нацбанку.

Крім того, повинні зрости ставки за банківськими депозитами. Процентна ставка за депозитами не перекриває втрати від інфляції. Після підвищення ставок за депозитами у громадян буде ще один інструмент для убезпечення своїх доходів.

"Як результат, очікується, що громадяни отримають більше можливостей заощаджувати в гривні. Це означає, що знизиться попит на валюту і тиск на обмінний курс. Тож НБУ зможе підтримувати курсову стабільність та гальмувати інфляцію", - резюмували в НБУ.

Нацбанк не очікує, що ставки за кредитами набагато підвищаться, тому що вони вже зростали до цього, попри незмінність облікової ставки з січня 2022 року. Банки можуть не повернути кредит під час війни, а тому вони видають кредити тільки найнадійнішим позичальникам, за яких банки конкурують між собою. Ця конкуренція стримує підвищення ставок за кредитами.

Також зросте інтерес до депозитів у гривні та ОВДП, що знизить тиск на обмінний курс і буде стримувати інфляцію. Після досягнення своїх цілей, НБУ почне знижувати ставку, щоб стимулювати економіку країни, яка повинна стрімко відновлюватися після перемоги у війні.

Раніше ми писали, експерти розповіли про небезпеку, яка криється у підвищенні Національним банком облікової ставки до 25%. До війни регулятор піднімав ставку для стримування інфляції по 0,5 - 1 процентному пункту.