RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Шок та трепет: навіщо Нацбанк підвищив облікову ставку в 2,5 рази

Востаннє до таких кардинальних заходів регулятор вдавався в "лихі 90-ті" для боротьби з гіперінфляцією

Востаннє до таких кардинальних заходів регулятор вдавався в "лихі 90-ті" для боротьби з гіперінфляцією Фото: Wikipedia

Національний банк України пішов на крайні заходи – підвищив облікову ставку у 2,5 рази, з 10% до 25%. Це зроблено для того, щоб приборкати стрімке зростання цін та зупинити знецінення гривні. З іншого боку, дії регулятора призведуть до різкого підвищення ставок за кредитами, що практично унеможливить розвиток економіки країни. Проте в умовах війни, яку героїчно веде народ України, оптимальних рішень в принципі бути не може, а тому доводиться вибирати найкраще з найгірших. Наскільки правильним є останнє рішення НБУ, розбирався "Апостроф".

Депозит кращий за долар

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення про підвищення облікової ставки регулятора з 10% одразу до 25%. Ця подія стала несподіванкою для більшості учасників фінансового ринку, оскільки настільки різкого збільшення базової ставки ринок давно не бачив. Щось подібне востаннє відбулося в 1993 році, коли в розпал гіперінфляції НБУ також підвищив облікову ставку майже в 2,5 рази - зі 100 до 240%.

Свій нинішній рішучий крок Національний банк пояснив необхідністю захисту гривневих заощаджень громадян, які знецінюються внаслідок прискорення інфляції, а також уникнення доларизації економіки.

Дійсно, інфляційні процеси, які розпочалися ще до війни, переважно через різке підвищення цін на енергоресурси, значно прискорилися з початком російської агресії. В цьому немає нічого незвичайного: інфляція традиційно супроводжує війну, оскільки в таких обставинах доходи громадян, виробництво та надходження до бюджету, як правило, скорочуються, а витрати уряду на оборонну сферу різко зростають, що примушує уряд вдаватися до емісії грошей в тій чи іншій формі.

Відбулося це і в Україні, в результаті чого в квітні 2022 року інфляція за даними НБУ, досягла 16,4% в річному вимірі. І, на думку регулятора, цей процес продовжить набирати оберти.

"Перша і головна причина зростання рівня інфляції - вимушена пряма емісія НБУ для фінансування дефіциту держбюджету в умовах стрімкого зростання попиту уряду для фінансування діяльності ЗСУ,- розповідає голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук. - З початку війни НБУ був змушений збільшити обсяг ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) у своєму портфелі більше ніж на 118 мільярдів гривень. При цьому фінансування воєнних дій у межах країни це об'єктивно не створює, а лише знищує товарно-матеріальні цінності. Тому це фінансування жодним чином не стимулює економічний розвиток".

Іншими причинами прискорення інфляції, за словами експерта, є стрімке зростання витрат підприємств у зв'язку із зростанням цін на енергоносії, сировину та комплектуючі, а також різке падіння внутрішнього виробництва. Через це грошовій масі, яка знаходиться на руках у населення, протистоїть набагато менша кількість товару. Це призводить до того, що ціни на товари зростають, а населення шукає можливості захистити свої заощадження, конвертуючи їх в долари та іншу іноземну валюту.

Тому, очевидно, рішення Національного банку про підвищення облікової ставки спрямоване на зміну цієї тенденції.

"Нацбанк очікує, що банки в свою чергу збільшать ставки за депозитами, - говорить експерт з економічних питань, член Наглядової ради "АльтБанку" Тетяна Острікова. - На думку регулятора, це збільшить фінансову привабливість депозитних вкладів у гривнях. Якщо українці розмістять вільні гроші на банківських рахунках, вони матимуть менше гривень для того, щоб переводити їх у валюту".

Підвищивши облікову ставку, Нацбанк одночасно підвищив дохідність власних депозитних сертифікатів до 23%. І до цієї ж позначки незабаром підтягнеться і дохідність за ОВДП, які випускає уряд. Завдяки цьому привабливість цих інструментів для комерційних банків значно виросте і вони охоче вкладатимуть в них вільні кошти.

Відтак банки почнуть полювання за грошима громадян, підвищуючи ставки за депозитами. За оцінкою фінансового експерта Василя Невмержицького, вже найближчим часом ставки за депозитами підвищаться до 16-18% річних (з нинішніх 6-10%). Це зробить вклади більш вигідним розміщенням, ніж купівля валюти.

"Припустимо, зараз громадянин може продати долари по 35 гривень, - говорить експерт. - За пів року, курс при збереженні нинішніх тенденцій може скласти 37-38 гривень. В той же час, якщо здати сьогодні долари і помістити на депозит під 18%, дохід в гривні за цей же час буде набагато вищим. Відтак депозит в банку стане більш привабливим, ніж зберігання грошей в доларах."

Саме це і має на увазі Національний банк, говорячи про те, що підвищення облікової ставки спрямоване на запобігання доларизації економіки.

Бізнесу доведеться затягнути пасок

Втім, радикальне підвищення облікової ставки НБУ, хоча і дозволить підтримати вартість гривні та обмежити зростання курсів іноземних валют, має і значні недоліки. Головний з них полягає в тому, що разом зі зростанням депозитних ставок виростуть і ставки по кредитах - до 30% і вище.

"Це рішення фактично знекровить економіку, - вважає директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський. - Підприємства не будуть брати такі дорогі кредити, а ті, хто мають вільні кошти, краще розглянуть варіанти замість відновлення виробництва зайнятися безподатковим імпортом, або купівлею тих самих ОВДП під 30% річних. В результаті економіка не буде відновлюватися, пропозиція товарів буде зменшуватися, імпорт - збільшуватися, ціни - зростати".

Відтак вітчизняний бізнес від рішення Національного банку виявиться в програші, оскільки забезпечити в нинішній час прибутковість, отримуючи кредитування під 30% річних, дуже важко.

Натомість у виграші залишаться банки.

"Вони отримають можливість "не паритися" з кредитуванням бізнесу, а продовжувати тримати кошти у депозитних сертифікатах та ОВДП, - каже Борис Кушнірук. - Крім того, виграють невідомі нам іноземні власники ОВДП (хоча може вони не такі вже і іноземні) які при фіксованому курсі гривні та підвищенні облікової ставки, а, значить, і збільшенні ставок дохідності по ОВДП, отримують доволі значну, я би сказав абсурдно високу валютну дохідність по своїх інвестиціях у гривневі державні цінні папери".

Хороших варіантів немає

Втім, попри очевидні недоліки, рішення Нацбанку, воно все ж таки не є найгіршим варіантом в ситуації, що склалася. На думку виконавчого директора CASE Україна Дмитра Боярчука, у НБУ насправді було два основних способи дій.

"Перший варіант - залишити все як є, - говорить експерт. - Підкидувати трохи емісії в "бюджетний котел" і тим самим підживлювати девальвацію. Нервово спостерігати, як політика подвійного курсу з кожним днем пожирає все більше і більше резервів. Врешті-решт, коли притисне, почати відпускати курс (бо резерви не безмежні). Витримати прокльони від посполитих і з жахом спостерігати, як почне розривати баланси банків. Щоб врятувати банківську систему ще докинути гривні і вивести девальваційну спіраль на новий рівень. Потім ще дофінансувати бюджет і витримати ще вал прокльонів від нової хвилі девальвації. Кепський сценарій, який ми вже проходили в 90-х роках. І такий розвиток подій наближається до нас з шаленою швидкістю, навіть якщо ми про це не говоримо вголос. Війна, все ж таки…"

Другий варіант, за словами експерта, полягає в тому, щоб збільшити ціну національної валюти, зберегти довіру до банківської системи і хоч якось стримати майже неминучий прихід девальваційно-інфляційного хороводу.

"Так, за цього сценарію не буде дешевих кредитів, і про розвиток економіки мова не йде (як, до речі, і в першому сценарії), - говорить Боярчук. - Але принаймні ті гроші, що у людей в кишенях і в заощадженнях, збережуть хоч якусь вартість".

З тим, що ухвалене Національним банком рішення буде досить важким для українського бізнесу, і значно ускладнить його діяльність, погоджується більшість експертів.

"Через зменшений попит на товари і послуги буде страждати бізнес, загальмується економічне відновлення, - зазначає Тетяна Острікова. - З іншого боку, це дає хоч і негативну, але передбачуваність. Ризик обвалу гривні та гіперінфляції зменшені. Якщо спрацює логіка НБУ щодо впливу на курс, то і золотовалютні резерви будуть зменшуватися меншими темпами. Тож крок НБУ не дуже популярний, і аплодисментів тут чекати не варто. Але і на повномасштабну агресивну війну в центрі Європи в ХХІ столітті ніхто не розрахрвував. Саме війна та її вплив на економіку змушує регулятора підняти ставку більше, ніж у два рази".

Втім, встановлений на сьогоднішній день розмір облікової ставки, який призведе до значного здорожчання кредитних ресурсів, не є остаточним, оскільки сьогодні навіть НБУ не може в повній мірі оцінити наслідків даного рішення. Тож ймовірно незабаром, виходячи з конкретних обставин, регулятор буде його коригувати.

"Наступний перегляд ставки планується 21 липня, - говорить Василь Невмержицький. - І якщо Національний банк побачить, що за допомогою депозитних сертифікатів і ОВДП вдалося залучити достатню кількість ресурсів, може бути ухвалене рішення про зниження облікової ставки".

За словами Дмитра Боярчука, Національному банку ще не доводилося працювати в умовах повномасштабної війни. "А тому навряд чи хто сьогодні може сказати, яка ставка є правильною - 20% чи 25%, - каже експерт. - Національний банк згодом може її відкалібрувати за декілька прийомів. Але саме рішення захищати вартість грошей я вважаю правильним".

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту