RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Гроші пройшли повз армію, пенсіонерів і переселенців: обмінники в Україні обкладуть новим податком

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про запровадження авансового внеску з податку на прибуток для пунктів обміну валют, ініційований Національним банком України.

Нацбанк готує реформу обміну валют: у чому її суть

Про це повідомив голова парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Він зазначив, що обмін валют є одним із найбільш прибуткових бізнесів, особливо у кризові часи, пов'язані з об'єктивним чи штучним коливанням курсу гривні. При цьому близько 4 тис. пунктів обміну сплатили 7 млн грн податку на прибуток за 2021 рік.

"Аж 7 млн грн або, іншими словами, надходження до бюджету з одного пункту обміну становили близько 1700 грн на рік", - наголосив нардеп.

Таким чином, суттєва частина грошей в обмінниках пройшла повз армію, пенсіонерів та переселенців у кишені власників обмінників.

"Саме тому зареєстрував у парламенті ініційований НБУ законопроект про запровадження авансового внеску з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи небанківських фінансових установ, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі", - написав Гетьманцев.

Документ пропонує встановити для обмінників фіксовану суму податку у розмірі 3 мінімальних зарплат, внаслідок чого надходження до бюджету становитимуть близько мільярда гривень за рік.

Читайте також матеріал “Апострофа”: Менше знаєш – міцніше спиш: чому від українців сховали курс валют