RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Менше знаєш – міцніше спиш: чому від українців сховали курс валют

Небанківським установам заборонили "рекламувати" обмінні курси валют

Небанківським установам заборонили "рекламувати" обмінні курси валют Фото: "Апостроф"

В Україні готівкова валюта продовжує дорожчати. Курс долара вже перевищив 40 гривень и не схоже, що він збирається зупинятися. Національний банк звинувачує в цьому небанківські установи, які, за його твердженням, накручують обмінний курс, вміло граючи на панічних настроях населення. У зв'язку з цим регулятор вирішив посилити вимоги до "обмінників" і пригрозив банкам аналогічними заходами, якщо вони також штучно завищуватимуть курс. "Апостроф" розбирався, чого домагається НБУ, чи виправдані його дії, і чи допоможуть вони стабілізувати ситуацію на валютному ринку.

Національний банк України (НБУ) має намір рішуче боротися зі спекуляціями на ринку готівкової валюти.

Станом на кінець липня готівковий долар продавали за курсом 41-42 гривні, а в деяких місцях його бачили майже за 43 гривні. При тому що офіційний курс на сьогодні становить 36,6 гривні.

Регулятор стверджує, що завдяки його діям щодо ослаблення обмежень на ринку, починаючи з кінця травня, ситуацію вдалося більш-менш стабілізувати, проте спекуляції з готівковою валютою продовжуються, і винні в цьому, як вважають в НБУ, небанківські фінансові установи, відомі також як "обмінники".

ебанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування "банкоматного туризму", - йдеться у повідомленні на сайті НБУ. - Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами".

"Обмінникам" дадуть у табло

Щоб усунути спекуляцію на валютному ринку, регулятор вирішив посилити вимоги до небанківських установ.

Зокрема, їм буде заборонено "здійснювати інформування про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас установ та їх структурних підрозділів, привертаючи до них додаткову надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами".

Тобто по суті йдеться про те, що "обмінникам" не можна тепер встановлювати на вулиці рекламні стенди із зазначенням поточних курсів валют, а також електронних табло, які виконують ті ж функції.

Зрозуміло, курси обміну валют мають зазначатися, але тільки в самих касах обмінних пунктів. Зараз над віконцями "обмінників" прикріплюють паперові листочки, на яких, як правило, від руки вписані актуальні курси валют та інші умови обмінних операцій. З ними можна ознайомитися, лише впритул підійшовши до каси. Не виключено, що тільки така інформація буде припустимою для розповсюдження.

Ще одна вимога до небанківських установ – усі операції з купівлі-продажу валюти можуть здійснюватися із веденням відеоспостереження за процесом.

Крім того, Нацбанк повернув вимогу до небанківських установ надавати інформацію про приміщення, в яких здійснюється торгівля валютою, до відповідного реєстру. Крім цього, НБУ посилить технічні вимоги до кас "обмінників" (можна припустити, що багато з них будуть закриті як такі, що не відповідають цим вимогам).

Регулятор також вимагає, щоб усі транзакції в обмінних пунктах проводилися через реєстратори розрахункових операцій (РРО), інформація з яких надходитиме до НБУ.

Погасити паніку

У багатьох українців нові правила НБУ викликали щонайменше здивування, а в когось – легку іронію та навіть гіркий сарказм.

У мережі уїжджають, що якщо "обмінники перестануть виставляти на загальний огляд курси валют, то можна подумати, "долар миттєво повернеться на рівень 25 гривень".

Таким курс був 30 липня 2019 року. До речі, за новими правилами, табло доведеться прибратиФото: "Апостроф"

Є також пропозиції приховувати цінники в магазинах – мовляв, і товари в них подешевшають.

Проте логіка Нацбанку, в принципі, зрозуміла.

За словами інвестиційного банкіра та фінансового аналітика Сергія Фурси, рішення НБУ є "відчайдушною спробою подолати спекулятивний тиск на гривню", який посилився, зокрема, через психологічні чинники.

"Для Національного банку критично важливо, щоб перестановка курсу (21 липня регулятор підвищив офіційний курс долара з 29,25 до 36,6 гривні, що викликало зростання готівкового курсу - "Апостроф") пройшла нормально, щоб на ринку не створювалися очікування, що треба знову його переставляти", - сказав експерт у коментарі виданню.

За його словами, якщо людина цілеспрямовано йде в обмінний пункт, щоб купити валюту, то на неї навряд чи вплинуть якимось чином нові правила Нацбанку.

"Питання в тому, що "обмінники" (встановлюючи на загальний огляд курси) нагнітають обстановку - коли людина щодня бачить, як змінюється курс, у неї виникає тривожність через те, що курс рухається, а тому їй потрібно взяти в цьому участь (у купівлі валюти, що ще більше підстьобне на неї попит, і, відповідно, курс – "Апостроф"), - сказав Фурса.

Аналітик валютних ринків Андрій Шевчишин також вважає, що рішення НБУ щодо посилення вимог до "обмінників" продиктоване психологічними причинами.

"Воно спрямовано на народні маси і схоже на гасіння паніки, а не самих спекуляцій, - сказав він "Апострофу". - Спекуляції збиваються через урізання гривневого ресурсу, щоб він не виходив на ринок, та інші обмеження".

Ставка на банки

До речі, слід зазначити, що НБУ не посилив вимоги до банків, які також здійснюють купівлю-продаж валюти. Причина - регулятор заявляє, що на сьогоднішній день практично не фіксує з їхнього боку зловживань на готівковому ринку. "Проте у разі виявлення таких зловживань, аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ", - пригрозили у Нацбанку.

Більше того, є ознаки того, що НБУ хоче взяти банки, передусім системні, собі в союзники у справі стабілізації валютного ринку.

"З понеділка (1 серпня – "Апостроф") активно до продажу готівкового долара США через свої каси залучаться великі банки, такі як "Приват", "Райффайзен", ПУМБ, "Універсал" (Моно) та інші. Банки активно завозять іноземну валюту і будуть відкуповувати на міжбанку та НБУ валютну позицію", - написав у Facebook фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Втім, поки що офіційних повідомлень з цього приводу немає.

Також не зовсім зрозуміло, як саме найбільші банки країни будуть залучати (якщо будуть) до продажу валюти, хоча сам цей факт у експертів питань не викликає.

"Можливо, що Нацбанк домовиться з найбільшими банками для того, щоб погасити спекулятивний попит та вирівняти ситуацію, – каже Сергій Фурса. – Це цілком можливо".

Андрій Шевчишин також не виключає, що НБУ планує направити основні валютні потоки до банків.

"Нацбанк хоче перевести ринок у керовану площину – це банківський сектор. Його легше контролювати, – пояснив експерт. – Подивимося, що в них вийде".

За його словами, зараз Нацбанку, та й усьому банківському сектору, потрібен перепочинок, щоб налагодити продаж банками безготівкової валюти населенню, за курсом 37 гривень за долар, з подальшим розміщенням валютних коштів на тримісячних депозитах. Нагадаємо, цю норму регулятор ввів 21 липня.

Це опосередковано підтвердив співзасновник monobank Олег Гороховський. "Наступного тижня включимо купівлю валюти у застосунку із розміщенням на тримісячний терміновий депозит. Це те, що дозволив НБУ. Жодних допкомісій. За курсами у застосунку", - написав він у своєму телеграм-каналі.

Час покаже

Однак головне питання – чи допоможуть рішення Національного банку стабілізувати валютний ринок та погасити спекулятивну паніку – залишається відкритим.

"Я не можу передбачити, чи будуть ефективними заходи НБУ, чи ні. На даний момент зробити це просто неможливо", - каже Сергій Фурса.

Андрій Шевчишин також не зміг відповісти на це питання.

"Це рішення настільки нестандартне, що я був би дуже обережний у своїх прогнозах, - сказав експерт. - Тобто поки що зовсім незрозуміло, як цю ситуацію "побачить" ринок, як воно змінить настрої на ньому".

Новини партнерів

Читайте також

Долар в Україні рекордно дорожчає: як це вплине на українців

Курс долара наближається до позначки 40 гривень, а ціни для українців прискорять зростання

Ловіть момент: аналітики пророкують різке зростання біткоїну

Біткоїн - аналітики передбачили зростання вартості на цю криптовалюту

Україна відмовляється від долара: як це вплине на нас

Нацбанк вирішив відв'язати гривню від долара – на це вплинуло одразу кілька факторів