RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Ситуація плачевна та хорошого сценарію поки що немає: що буде з цінами в Україні до кінця року

Унаслідок повномасштабної російсько-української війни економіка України переживатиме щонайменше два складні роки: інфляція в 2022 році сягне 31%, а в наступному - ще 20,7%. Разом з цим зростатиме й курс долара до імовірної позначки 45 грн/дол.

Про це свідчать прогнози НБУ та Кабміну, які отримав OBOZREVATEL.

Оцінки Нацбанку і Кабміну щодо економічної ситуації в Україні негативні, тому їх не публікують офіційно, аби не створити панічні настрої в населення. Крім того, у прогнозах не розглядаються варіанти швидкого закінчення війни і масштабних зовнішніх інвестицій на відновлення країни.

Повномасштабне російське вторгнення призводить до зубожіння населення України. Насамперед це відобразиться на купівельній спроможності українців, особливо пенсіонерів: ціни виростуть на 31%, зокрема, за рахунок подорожчання продуктів.

Відповідно до оцінок НБУ і КМУ, які потрапили в розпорядження до видання, у 2023 році ціни зростуть на 20,7%, а 2024-го ще на 9,4%, тобто за три роки кумулятивний рівень зростання цін становитиме 61,1%. Це спричинить те, що частина населення опиниться за межею бідності, а знайти роботу стане ще складніше.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Нацбанк дав прогноз щодо зарплат, цін на продукти і пальне до кінця року та на початку 2023 року.