RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Надбавки до пенсій українців: кому зараз передбачено підвищені виплати

В Україні декілька категорій пільговиків можуть розраховувати на підвищені пенсійні виплати та надбавки до них.

"Апостроф" в одному матеріалі розповідає, кому у 2022 році нарахують підвищені пенсії та скільки разів держава планує переглядати розмір виплат.

Пенсії в Україні - хто отримає підвищені виплати

400 тисяч учасників бойових дій отримають від держави підвищені на 45% пенсійні виплати - розмір зросте на 834 гривні. Окрім цього, Кабінет міністрів збільшив військовослужбовцям на дві тисячі пенсії, які були призначені до 1 березня 2018 року. За рішенням уряду з 1 липня також встановлено мінімальну пенсію з урахуванням надбавок, підвищень, доплат особам, яким вона призначена за військовим законом України (пенсії за вислугу років, пенсії з інвалідності) у розмірі 3 854 грн.

До кінця 2022 року пенсіонери можуть очікувати на ще два підвищення пенсії - восени та взимку. На підвищення виплат із жовтня можуть розраховувати пенсіонери, котрим виповнилось понад 70 років. Виплати цієї категорії громадян підвищаться на 300 гривень.

З 1 грудня зросте розмір мінімальної пенсії - до 2093 гривень. Окрім цього, взимку громадянам, страховий стаж яких становить мінімум 35 років для чоловіків та 30 для жінок, які отримують виплати та не працюють офіційно, мінімальна пенсійна виплата буде встановлена на рівні 2500 гривень. Спецпенсії, для яких запланована індексація, мають зрости на 14%.

Пенсії в Україні - умови призначення надбавок та підвищень

До пенсій за віком, по інвалідності, за вислугу років передбачено наступні надбавки:

  • На непрацездатних членів сім’ї - призначається пенсіонерам, які не працюють і мають на своєму утриманні непрацездатних членів сім’ї, на підставі заяви та свідоцтв про народження непрацездатних членів сім’ї, інших документів, що можуть підтвердити їх належність до членів сім’ї, документів про встановлення групи інвалідності непрацездатним членам сім’ї (за наявності), документи про перебування непрацездатного члена сім’ї на утриманні, трудової книжки пенсіонера.
  • На догляд - призначається інвалідам І групи, одиноким інвалідам II групи, які потребують постійного стороннього догляду чи які досягли пенсійного віку; одиноким інвалідам III групи, які вже досягли пенсійного віку; одиноким одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, крім осіб, які отримують державну соцдопомогу на догляд. Виплата оформлюється на підставі заяви (крім інвалідів І групи) та довідки МСЕК, висновку лікарсько-консультаційної комісії про потребу в постійному сторонньому догляді. У заяві пенсіонер (крім інвалідів І групи) зазначає, що не має працездатних родичів, які відповідно до законодавства мають його утримувати. Інвалідам І групи надбавка встановлюється на підставі довідки МСЕК без заяви до будь-якого виду пенсії.

До пенсій за віком, по інвалідності, за вислугу років, у разі втрати годувальника передбачено встановлення:

  • Підвищення реабілітованим і членам їхніх сімей - призначається особам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і яких згодом було реабілітовано, членам їхніх сімей, яких було примусово переселено, на підставі заяви та посвідчення реабілітованого, а членам його сім’ї – довідки про факт примусового переселення.

Незалежно від виду пенсії, законодаавством передбачено наступні надбавки:

  • підвищення ветеранам війни та членам сім’ї загиблого/померлого ветерана війни, постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • підвищення жертвам нацистських переслідувань або дружині (чоловіку) померлих жертв нацистських переслідувань;
  • підвищення дітям війни;
  • надбавка почесним донорам;
  • додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю (внаслідок аварії на ЧАЕС);
  • щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • пенсія за особливі заслуги перед Україною;
  • підвищення особам, які працюють, навчаються або про­живають на території населеного пункту, якому надано статус гірського;
  • доплата членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
  • державна соціальна допомога на догляд.

Пенсії в Україні - особливості нарахування виплат мобілізованим військовим у разі повторного прийняття на службу

Українським пенсіонерам з-поміж військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію для військовослужбовців, у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, виплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. За умови, якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували до повторного прийняття їх на службу, виплата здійснюється у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період.

Кадровим військовослужбовцям та військовослужбовцям за контрактом, які мають вислугу 20 років і більше, розмір пенсії встановлюється у розмірі 50% сум грошового забезпечення. Бійцям, яки були відправлені у відставку за віком або станом здоров’я — 55% відповідних сум грошового забезпечення. За кожний рік вислуги понад 20 років — 3% відповідних сум грошового забезпечення.

Якщо страхового стажу 25 років і більше, з яких не менше 12 календарних років і 6 місяців становить військова служба, пенсія за страховий стаж 25 років - 50 процентів і за кожний повний рік стажу понад 25 років - 1% відповідних сум грошового забезпечення.

Особи, які звільнилися зі служби у зв’язку з реформуванням ЗСУ: за вислугу 20 років - 50% відповідних сум грошового забезпечення зі збільшенням цього розміру на 3% за кожний повний рік вислуги понад 20 років, але не більше ніж 65% відповідних сум грошового забезпечення.

Максимальний розмір пенсії не повинен перевищувати 70% відповідних сум грошового забезпечення військовослужбовця. Особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, розмір пенсії становить - 100% грошового забезпечення, до категорії 2 - 95%.

Раніше ми розповідали, як українцям треба збирати страховий стаж для призначення пенсії.