RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Потрібно готуватися до подорожчання продуктів, алкоголю та не тільки: що буде з цінами в Україні восени

Унаслідок повномасштабної російсько-української війни та відповідно зростання курсу долара ціни в Україні зростають майже на все. Чергове подорожчання продуктів, комунальних платежів, паливо та оренди житла відбудеться вже восени.

Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин для Факти ICTV.

За його прогнозом, до кінця року інфляція зросте ще на 10%. Зараз вона складає 22,5%, а досягне близько 30% упродовж трьох місяців, через що піднімуться ціни на всі продовольчі товари.

Першочергово зростуть ціни на продукти та алкоголь, тому є сенс уже зараз закупитися продуктами першої необхідності: бакалією, консервами, овочами, м'ясом.

Крім того, здорожчає і паливо в межах 3-4 гривень. Це відбудеться, коли запрацює акциз €100 на 1 тонні.

Також не відставатимуть ціни на оренду житла, але це залежатиме найбільше від ситуації на фронтах повномасштабної війни.

"У нас люди дуже сильно залежні від очікувань. Якщо вони будуть позитивні, то, наприклад, в Києві ціни на оренду будуть рости. Особливо у зимовий період, коли велика кількість людей буде їхати зі сходу України", – пояснив експерт.

До того ж варто розуміти, що попит на житло в столиці зростатиме, оскільки в деяких містах України, наприклад у Харкові й Миколаєві, велика частина населення залишиться без опалення.

Щодо комунальних платежів, то вони залишаться на фіксованій позиції, адже в Україні запровадили мораторій на підвищення тарифів для населення до кінця війни та ще на шість місяців після її завершення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні можуть злетіти ціни на електроніку.