RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В Україні можуть злетіти ціни на електроніку: названі причини

Унаслідок повернення оподаткування імпортних операцій і стрибка курсу валют в Україні ціни на електроніку виростуть на 40-45% у порівнянні з червнем 2022 року.

Про це повідомив засновник ритейлерів електроніки та побутової техніки, маркетплейсу АЛЛО Дмитро Деревицький в інтерв'ю ЕП.

Перший чинник, який вплинув на вартість електроніки, це повернення оподаткування імпортних операцій з 1 липня, а другий - курс валют.

"Через це імпортні товари подорожчали на 20%, а ті товари, які обкладалися митом (переважно електроніка) 10-16% разом з ПДВ, подорожчали на 30-36%. Тобто з 1 липня ціни зросли на 20-36% у собівартості. Через двадцять днів Національний банк девальвував курс гривні на 25%. Це стало другим фактором, який вплинув на подорожчання електроніки", - пояснив Деревицький.

За його словами, усі імпортні товари можуть подорожчати на 45-60%. Наприклад, через ПДВ 20% і 25% девальвації гривні - отримуємо зростання ціни на 45%. До імпортних товарів ще потрібно додати 12% мита.

"Це погана історія не лише для продавців імпортних товарів, а й для споживача. Ці податки та курс рано чи пізно будуть закладені в ціну товару, і споживач відчує колосальне подорожчання. Ми як ритейлер намагаємося відтягнути момент підвищення ціни. Робимо це завдяки власній маржі настільки, наскільки можемо, щоб для споживача це не було дуже боляче", - додав Деревицький.

У будь-якому разі через чотири місяці всі податки й зростання курсу будуть закладені в ціні товарів, тому це негативно позначить на споживчій інфляції, оскільки велика частина споживчого кошика складається з імпортованих товарів.

"У серпні ціни піднялися на 20-25% на більшість електроніки, тож зростання до 45-60% відбудеться протягом чотирьох-пʼяти місяців. Ціни в роздрібній мережі реагують на підвищення із затримкою. Роздрібні гравці мають відстрочку, коли для них ціна зафіксована в гривні. Наступні партії товару будуть для них дорожчими", - резюмував Дмитро Деревицький.

Читайте також: Інфляція воєнного часу: як зростуть ціни в Україні до кінця року