RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Підвищення пенсій в Україні можуть заморозити: якою має бути мінімалка у 2023 році

В Україні в березі наступного року планують проіндексувати пенсії, однак імовірність цього перерахунку залежатиме від повномасштабної війни. Разом з цим навіть проіндексована мінімальна пенсія буде значно меншою за реальний прожитковий мінімум.

Про це розповіли експерти для OBOZREVATEL.

У кінці 2022 року мінімальна пенсія українців повинна становити 2093 гривні, тоді як реальний прожитковий рівень, за підрахунками Мінсоцполітики станом на січень поточного року, мав бути 3962 гривні, а зі врахуванням прогнозу інфляції у 33%, то фактичний мінімум - близько 5269 грн, тобто удвічі більший за розмір мінімальної пенсії.

Таким чином, за умови проведення індексації пенсії (це залежить від розвитку повномасштабної війни) ситуація з грошовим забезпеченням пенсіонерів зміниться не ґрунтовно.

Україна не має можливості підвищити пенсії до реального прожиткового мінімуму, тому мінімальна пенсія у наступному році збільшиться приблизно до 2783 грн, якщо її проведуть за чинними правилами.

Водночас перерахунок можуть і "заморозити", і відкласти, чи знизити розмір індексації. Наприклад, пенсіонери отримуватимуть мінімально 2783 грн - це половина від суми, необхідної для задоволення базових потреб. І тому всі українці, які отримуватимуть пенсійні виплати, менші за 5269 грн, опиняться за межею бідності.

Крім того, варто зауважити, що відсоток індексації пенсій рахується як сума від половини минулорічної інфляції та половини від середнього за три роки зростання зарплат. Зокрема, інфляція прогнозується на рівні 33%, тобто це гарантує перерахунок мінімум на 16%. Водночас Держстат перестав підраховувати розмір зарплати, тому наразі не відомо, якою буде ця цифра. У зв'язку з цим виникає питання, чи вистачить грошей на таку індексацію.

Раніше "Апостроф" повідомляв, яким категоріям пенсіонерів піднімуть пенсію лише після війни.