RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Ціни на яйця шокують, але це не межа: що буде далі

В Україні подорожчали яйця і ціни на них продовжують зростати. Нині вони в середньому коштують 50 гривень за десяток, а до кінця року вартість зросте до 60, а яйця найвищої категорії можуть подорожчати і до 100 гривень.

Такий прогноз дає аналітик Богдан Слуцький, пише Seeds.

Одна з основних причин зростання цін на яйця традиційна, – сезонність. Восени яйця завжди дорожчають, пропозиція скорочується, а попит – зростає. Через війну з російськими окупантами та захоплення ними частини українських територій, цього року цей чинник ще більш відчутний, навіть незважаючи на зниження попиту у зв'язку з тим, що багато українців через війну виїхали за кордон.

Читайте також: "Золоті" яйця: чому різко зросли ціни і яка їхня межа

При цьому з початку серпня, коли українське зерно знову почали вивозити в інші країни, зростає його вартість на внутрішньому ринку. Це збільшує собівартість яєць і, відповідно, роздрібні ціни.

"Перераховані обставини, на жаль, створюють передумови для того, щоб прогнозувати подальше зростання цін на курячі яйця до кінця цього року ще на 10-15% залежно від категорії продукції. Таким чином, середня вартість десятка курячих яєць до кінця року коштуватиме близько 60 гривень. Водночас вартість десятка найвищої категорії курячих яєць (добірні) може впритул наблизитися до позначки 100 гривень", – зазначив експерт.

Раніше "Апостроф" розповідав, скільки взимку коштуватимуть яйця та молочні продукти в Україні.