RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Подорожчання яєць в Україні: влада сказала, коли впадуть ціни

В Україні відчутно подорожчали яйця і ціни на них продовжують зростати. Цьому сприяло кілька факторів, проте вартість цього популярного продукту має стабілізуватись до кінця осені.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

За словами першого заступника міністра аграрної політики Тараса Висоцького, зростання цін обумовлено кількома факторами. Перший - сезонність: яйця щорічно дорожчають в осінній період.

Крім того, на зростання цін вплинула війна - закрилися або скоротили виробництво ряд виробників у Донецькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях.

Читайте також: "Золоті" яйця: чому різко зросли ціни і яка їхня межа

Подорожчання також викликане стрімким падінням цін влітку - вони були нижчими за собівартість. Це призвело до різкого скорочення поголів'я курей, яке поки що не відновилося в достатньому обсязі. Крім того, через війну було скорочено інкубацію яєць для отримання молодняку птиці.

"З вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів'я в областях, у яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилася, що спровокувало стрибок цін", - пояснив Висоцький.

За його прогнозом, ціни на яйця мають знизитися та стабілізуватися на довоєнному рівні вже наприкінці жовтня – на початку листопада.

Раніше "Апостроф" публікував прогноз директора Асоціації постачальників торгових мереж Олексія Дорошенка, скільки до зими коштуватимуть яйця та молочні продукти.