RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Частину соцвиплат українцям хочуть пустити "під ніж": що скасовує новий закон

В Україні буде скасовано Фонд соціального страхування, який виплачує допомогу через хворобу, втрату працездатності, безробіття, догляд за дітьми. Його функції передадуть Пенсійному фонду.

"Апостроф" розбирався, що передбачає нещодавно ухвалений Верховною Радою закон, і які в ньому закладені ризики.

Економія буде досягатися не лише за рахунок скорочення адміністративних витрат. Принагідно законопроект скасовує і низку соціальних виплат, на які поки що мають право працівники.

Читайте також: Зростання курсу долара вплинуло на пенсії українців: як змінилися виплати.

"Зокрема право працівника на лікування та реабілітацію за рахунок коштів Фонду у санаторно-курортних закладах після перенесення захворювань і травм, скасовується допомога, яка виплачується Фондом особам з інвалідністю, які працюють на підприємствах та в організаціях товариств УТОГ (Українське товариство глухих) і УТОС (Українське товариство сліпих). Передбачається замість діючої сьогодні повної компенсації втрати заробітної плати за період декретної відпустки можливість надання часткової компенсації", - розповів "Апострофу" колишній нардеп і член комітету з питань соціальної політики і праці Верховної Ради Андрій Павловський.

Також, за словами експерта, згідно з новим законом буде скасовано низку видів допомоги у разі нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, зокрема:

  • обов’язок Фонду оплачувати вартість придбаних інструментів, протезів, інших пристосувань;
  • обов’язок Фонду фінансувати витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний догляд, побутове обслуговування, протезування, реабілітацію у сфері охорони здоров’я, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо;
  • обов’язок Фонду надавати застрахованим особам та членам їх сімей безоплатну допомогу з відновлення здоров’я та працездатності після перенесених захворювань і травм.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Замість Соцстраху - соцжах: чому Пенсіонний фонд може "лягти".