RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Опалювальний сезон в Україні можуть перенести: названо нові терміни

Через повномасштабне вторгнення Росії на територію України, а також прогнозовану теплу осінь, опалення у 2022 році можуть включити на кілька тижнів пізніше, ніж зазвичай 15 жовтня – це станеться, коли протягом трьох діб температура буде нижчою за 8 градусів тепла.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

"За прогнозами гідрометцентру, як ми знаємо, жовтень планується сухим та теплим", - нагадав він.

Читайте також: Опалювальний сезон 2022/2023: як підготувати квартиру та будинок до зими

Міністерство рекомендувало місцевим адміністраціям орієнтуватися на термометри. Якщо протягом трьох діб температура буде нижчою за 8 градусів тепла – у багатоквартирні житлові будинки почне надходити тепло.

"Я впевнений, що особливо в південних регіонах ми включатимемо тепло ближче до кінця жовтня-початку листопада", - зазначив міністр. Однак він підкреслив, що остаточне рішення про старт опалювального сезону прийматиме місцева влада.

За даними Мінрегіону, на сьогодні лише 16 регіонів на 100% готові до запуску тепла. Частина областей уже майже наблизилася до цієї позначки.

Повністю готові переважно регіони, віддалені від зони бойових дій – зокрема, це Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Вінницька, Хмельницька, Кіровоградська, Дніпропетровська, Одеська, Черкаська. Також до опалювального сезону на 99,9% готові Київ та Київська область.

За словами Чернишова, найскладніша ситуація в Донецькій та Харківській областях, оскільки службам необхідно не тільки розмінувати території, а й відновити пошкоджені внаслідок бойових дій об'єкти інфраструктури.

"Окремі громади Донецької області мають особливості, викликані воєнними діями. Сьогодні вирішується питання щодо постачання газу туди. Ми активно працюємо над тим, щоб ліквідувати наслідки бойових дій та підняти ці показники (готовність до опалювального сезону – ред.)", - підкреслив Чернишев.

Водночас, в окремих містах, куди підвести тепло неможливо, місцева влада надаватиме мешканцям альтернативне житло на період холодів.

Раніше ми публікували п'ять альтернатив на випадок важкого опалювального сезону.