RU  UA

Середа, 19 червня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 червня

Всі новини

Чи буде стрибок цін на бензин і дизель: прогноз на найближчий час

В Україні на автомобільних заправках може зрости вартість пального. Однак, за певних передумов на світовому ринку.

Про це у коментарях "Апострофу" розповіли українські експерти.

Читайте також: Чекати на "хаос" чи ні: як працюватимуть АЗС в Україні в умовах відключення світла

Так, за словами директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, зараз в країні потенціал для збереження стабільних цін на АЗС майже вичерпано. Якщо у світі почне активніше дорожчати нафта, то це неминуче позначиться на українських цінниках автозаправних станцій.

"Якщо найближчим часом виникнуть нові стимули для зростання собівартості, наприклад подальше зростання нафтових котирувань, то трейдерам вже доведеться відповідно підвищувати і ціни на заправках", - зауважив він.

Водночас, поки що особливих передумов для цього не спостерігається. На світовому ринку нафти навпаки зараз фіксується певне "охолодження".

"Ціна подекуди опускається до 92-93 доларів за барель. Також спостерігається незначне зниження ціни на дизель. Тож найближчим часом різких стрибків на ринку не очікується", - вважає експерт.

Також він нагадав, що у жовтні гуртові ціни на дизель зросли на 5 гривень, а в роздрібі вартість підвищили переважно ті мережі АЗС, які тривалий час торгували в нижньому ціновому діапазоні. Це дало незначне зростання середньої вартості пального.

На думку аналітика профільного видання "НафтоРинок" Олександра Сіренка, тиск на вартість пального поки зберігатиметься і ціни поволі повзтимуть вгору.

"У міру того, як закінчуються запаси пального, завезеного в Україну до відновлення акцизів, і будуть надходити нові партії, ціна повільно зростатиме, прямуючи до встановлених Кабміном граничних цін - 58 гривень за літр для дизелю і 52 гривні для бензину", - наголосив експерт.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Справа пахне газом: чи дорожчатиме паливо в Україні