RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

"Стеля" зарплат та скасування індексацій: які зміни чекають на українців у 2023 році

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про Державний бюджет України на 2023 рік", яким передбачено низку важливих показників на наступний рік.

Про це повідомляє LIGA ZAKON.

Читайте також: Зарплати в Україні відновили зростання, проте скорочення робочих місць продовжується - дослідження

Відповідно до цього закону, з січня 2023 року мінімальна зарплата в Україні становитиме:

  • у місячному розмірі – 6700 гривень;
  • у погодинному розмірі – 40,46 грн.

Підвищення зарплати у новому році не заплановано.

Доходи бюджетників

У 2023 році всі категорії працівників установ, установ та організацій бюджетної сфери державних органів отримуватимуть такі самі зарплати, як і у 2022 році. Розмір виплат може змінитись лише в межах бюджетних призначень на оплату праці, передбачених у держбюджеті.

Індексації

Законом про Держбюджет також передбачається зупинення дії Закону України "Про індексацію грошових доходів населення". Ця норма закріплена у п. 3 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет 2023 року.

Це означає, що роботодавці в Україні отримають послаблення на цей період у вигляді призупинення обов'язків щодо нарахування індексації зарплати своїм співробітникам. Призупинення дії цього Закону стосується не лише зарплати, а й інших доходів фізосіб, які індексують цей Закон.

Прожитковий мінімум

З 1 січня прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме 2589 гривень. Для дітей віком до 6 років він становитиме 2272 грн, дітей віком від 6 до 18 років - 2833 грн, працездатних осіб – 2684 грн. Особи, які втратили працездатність, отримуватимуть від держави 2093 грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що майже 90% усіх податків і зборів, сплачених жителями України та бізнесом у 2023 році, будуть направлені Урядом на ЗСУ та безпеку країни.