RU  UA

Ще не терорист, але вже спонсор: експерт пояснив, як на Росію вплине рішення Європи

Рішення ЄС про введення санкцій та визнання Росії країною-спонсоркою тероризму хоч і повільно, але впливають на економічну ситуацію в РФ та на їхню здатність вести бойові дії на фронті.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політтехнолог Юрій Подорожній.

"Звісно, ми в Україні очікували, що після введення ще перших весняних санкцій російська економіка впаде, і для нас був шок, що російський рубль тоді укріпився. Проте, економіка є не лінійною історією і для того, щоб санкції запрацювали так, як потрібно, має пройти якийсь час. Вже російська економіка починає гальмувати, і я думаю, що в наступному році ми бачитимемо дуже серйозні проблеми з економікою в Росії. Тим більше, що на грудень вводяться обмеження щодо продажу нафти та встановлення стелі цін. Все це впливає на Росію, хоча і не так швидко та ефективно, якби нам хотілося", – пояснює політтехнолог.

Подорожній погоджується з тим, що економіка РФ була сильною, зокрема за рахунок того, що Захід платив мільярди за російські газ та нафту. Але Європа знижує залежність від російських енергоносіїв, що також завдасть болючого удару для Росії.

Як повідомляв "Апостроф", через санкції проти Росії доведеться все більше урізати фінансування, що виділяються на розвиток країни в різних сферах. Водночас коштів, накопичених у Фонді національного добробуту, РФ вистачить лише на два роки.