RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Окупанти вкрали півмільярда тон українського зерна: стало відомо, куди його продають

Росія краде в Україні зерно та продає його, зокрема, у Сирію. Ця країна суттєво збільшила "імпорт" пшениці з окупованого РФ Криму.

Про це пише Reuters.

Вказується, що обсяг пшениці, яка відправляється до Сирії з чорноморського порту Севастополь, збільшився у 2022 році в 17 разів і склав трохи більше 500 тисяч тонн. Це складає майже третину від загального обсягу імпорту зерна до Сирії.

Як стверджують українські та навіть деякі російські джерела, щонайменше частина зерна експортується з окупованого Запоріжжя через Крим. Україна стверджує, що зерно було вкрадене окупантами, але Росія заперечує це звинувачення.

Також Україна заявляє, що частина зерна, що пройшла через Севастополь, була вивезена з українських територій після вторгнення РФ. Посольство України в Бейруті оцінює, що 500 тисяч тонн награбованого українського зерна прибуло до Сирії після вторгнення з кількох портів.

Читайте також: Україна може врятувати світ від голоду: експерт вказав на важливу умову

Своєю чергою ставленики Росії у Криму заявляли, що 1,4 мільйона тонн пшениці нібито було зібрано з "власних полів" на Кримському півострові. Проте Україна заперечує ці цифри, заявляючи, що Крим не виробляє стільки зерна.

Найбільшу партію зерна було вивезено у жовтні - 78 600 тонн. Вантажі пшениці зазвичай переміщуються до сирійських портів Латакія і Тартус на трьох сирійських кораблях.

Як писав "Апостроф", 17 листопада у Стамбулі продовжили дію "зернової угоди" ще на 120 днів.