RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Кому додали 200, а кому менше 10 гривень: хто в Україні отримає понад 50% надбавки до пенсії

В Україні в грудні відбулося підвищення виплат пенсіонерам: хтось отримав на 200 гривень більше, а хтось - лише на 10 гривень. Проте є варіант підвищення виплати до понад 50%.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України (ПФУ).

Читайте також: Як отримати пенсію та соцдопомогу одночасно: відповідь експерта

Відповідно до українського законодавства, громадяни надалі можуть працювати без виходу на пенсію, а розмір пенсії буде збільшуватися щомісяця.

Так, під час призначення пенсії з відтермінуванням основний розмір пенсії збільшиться на:

  • 0,5% – за кожен місяць страхового стажу, починаючи з місяця, що настає за місяцем досягнення особою пенсійного віку, у разі відтермінування виходу на пенсію на термін до 60 місяців;
  • 0,75% – за кожний місяць стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення особою пенсійного віку за умови відтермінування виходу на пенсію терміном більш ніж 60 місяців.

Під час відтермінування пенсії на понад п'ять років надбавка до виплати може становити: 6% за перший рік, 12% - за два, 54% - за шість років.

Однак, для збільшення враховуються тільки повні місяці роботи, а людина повинна повідомити Пенсійний фонд про бажання надалі працювати, адже інакше виплати призначать автоматично.

Якщо громадянин працює і не звертається із заявою про призначення пенсії, а її паперову трудову книжку не оцифрували, то вважатиметься, що людина виявила бажання вийти на заслужений відпочинок пізніше, зазначили у ПФУ.

Нагадаємо, що в Україні з 2023 року збільшиться кількість страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію. Водночас у новому році запланована чергова індексація пенсій.