RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Як отримати пенсію та соцдопомогу одночасно: відповідь експерта

Українцям, які отримують пенсії та соцдопомогу, назвали умови, за яких вони можуть збільшити розмір виплат.

Про це пише тематичне видання "На пенсії".

Зокрема, експерт Сергій Коробкін вирішив відповісти на запитання пенсіонера Миколи Богданова, який мешкає у Вінницькій області.

Читайте також: Достроковий вихід українців на пенсію: хто має право і як оформити

За словами 74-річного чоловіка, у дитинстві йому встановили інвалідність, але більшу частину свого життя він пропрацював – з 1968 по 2002 рік. Починаючи з серпня 1994 року, пільговик отримував пенсію по інвалідності від ПФУ, а через тринадцять років перейшов на виплату через втрату годувальника і паралельно оформив соціальну допомогу з інвалідності в управлінні соцзахисту.

У цьому контексті 74-річний пенсіонер поставив кілька запитань.

"Якщо я знову перейду на пенсію по інвалідності, чи враховуватиметься мені так званий додатковий стаж (період з дня встановлення інвалідності до дня досягнення пенсійного віку)? Яку середню зарплату по країні застосують при переході на пенсію по інвалідності? Припустимо, мені вигідно в ПФУ перейти з пенсії за втратою годувальника на пенсію за віком. Чи зможуть мені в такому разі замість соцдопомоги по інвалідності призначити соціальну допомогу втраті годувальника?", - поцікавився пенсіонер із Вінницької області.

Експерт Сергій Коробкін запевнив Миколу, що додатковий стаж враховуватиметься, якщо він перейде на пенсію по інвалідності. Такий нюанс, як зазначає фахівець, передбачено статтею 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

При переході на інший вид пенсії, за словами Коробкіна, застосовується показник середньої зарплати, що враховувався під час призначення/перерахунку попереднього виду пенсії. У разі Миколи Пенсійний фонд має зберегти старий показник заробітної плати. Ймовірно, це буде 6186 грн.

Відповідаючи на третє питання, фахівець підкреслив, що згідно законодавства можна отримувати тільки один вид пенсії: або за віком, або за інвалідністю, або за втратою годувальника. Але для громадян, яким встановлено групу інвалідності з дитинства, законом передбачено виняток. Водночас, за словами Коробкіна, пенсіонер із Вінницької області не може зробити рокірування виплат.

"Соцдопомога у зв'язку з втратою годувальника призначається органами соцзахисту тільки в тому випадку, якщо годувальник не мав стажу і тому така пенсія не може бути призначена ПФУ. законом. У вашому випадку пенсія за втратою годувальника призначена ПФУ, відповідно допомога по інвалідності виплачується управлінням соцзахисту, як і передбачено законом. Навпаки зробити не можна", - резюмував фахівець, відповідаючи на запитання 74-річного пенсіонера.

Раніше ми розповідали, що в Україні можуть змінити механізм нарахування пенсій.