RU  UA

У США ухвалили рішення щодо російських активів: коли Україна отримає кошти

Сенат США ухвалив поправку до проєкту бюджету, що дозволяє забирати активи російських олігархів для передачі Україні. Ці кошти можуть бути передані вже найближчим часом, якщо на це буде рішення Конгресу США.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політтехнолог Віталій Бала.

"Насамперед, це політичний жест, але це має стати початком прийняття рішень не тільки на рівні США чи ЄС, а й конкретних країн. Бо ми постійно отримуємо інформацію, що та чи інша країна заморозила якісь російські активи і повинен бути певний алгоритм для того, щоб сформувати, наприклад, фонд "Відродження України" і щоб ці кошти перераховувалися у фонд. Скоріше за все, це буде відбуватися під якимось міжнародним аудитом", – вважає він.

Бала впевнений, що Конгрес США вірно вибудують схему надання цих коштів з точки зору законності, щоб у випадку судових розбірок у позивачів не було жодних шансів на перемогу.

"Але питання в тому, як американці вирішать, коли саме ми отримаємо ці кошти. Якщо буде рішення передати їх зараз, то я не бачу, що цьому зможе завадити, якщо буде рішення Сенату, потім Палати представників та президента США", – сказав політтехнолог.

Як повідомляв "Апостроф", кошти від продажу арештованої у Хорватії яхти проросійського політика Віктора Медведчука, будуть спрямовані на користь України. Їх передадуть Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).