RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Залишилось кілька місяців: кому і на скільки перерахують пенсії в Україні

Мінімальна заробітна плата у 2023 році змінюватися не буде, а ось індексацію пенсій проведуть. Вона запланована на березень, розрахунковий розмір виплати буде збільшено на 22%.

Кому і на скільки перерахують пенсії, пише "Обозреватель".

Зазначимо, що розрахунковий розмір пенсії – це сума, розрахована за формулою без урахування всіх можливих надбавок. Саме цю цифру збільшують на певний індекс. Його розмір складає: сукупність від половини торішньої інфляції плюс половина середнього за три роки зростання зарплат.

Зарплати зростуть незначно (близько 7%), тоді як половина від суми інфляції становитиме близько 15%. Таким чином, деякі пенсії можуть зрости на 22%. При цьому українці з невеликим стажем і маленькою зарплатою в минулому і збільшення пенсії отримають незначне.

Читайте також: Тарифи, пенсія, комуналка і не тільки: що змінилося в Україні з 1 січня

Розрахунковий розмір їхньої пенсії і так значно нижчий від тієї суми, яку вони отримують. А підвищення встановлено не на фактичну пенсію, але на розрахункову величину. Справа у самій формулі розрахунку пенсій – вона призводить до поступового зниження рівня виплат.

Середню зарплату за три роки по країні множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%. Виходить, що з 35 роками стажу та середньою зарплатою можна розраховувати на пенсію, розмір якої становитиме лише 35% від середньої зарплати по країні за три роки. При цьому вона значно нижча за актуальну середню зарплату.

Раніше "Апостроф" розповідав, що частині українців призначатимуть пенсії за новими правилами.