RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Тарифи, пенсія, комуналка і не лише: що змінилося в Україні з 1 січня

З 1 січня 2023 року в Україні зміни відбудуться у багатьох сферах, не тільки у тарифах ЖКГ та пенсіях. Зокрема, зміниться перерахунок соцвиплат, податки для пунктів обміну валют, розмір грошової допомоги для українських переселенців за кордоном та багато чого іншого.

Про це детально розповідає "Апостроф".

Читайте також: Епоха "чорних лебедів": яким був 2022 рік і чого чекати наступного

Крім зазначених змін, розширяться функції Пенсійного фонду, застосуються нові правила декларування та фінансової звітності, запуститься програма обміну звичайних ламп розжарювання на LED-лампи, з'являться нові банкноти і стане менше вихідних та свят.

Перерахунок соціальних виплат

Соціальна допомога нараховуватиметься й надалі для тих громадян, дія якої спливала під час дії воєнного стану. Тому їм не треба звертатися до органів соцзахисту для перерахунку виплат. Зокрема, йдеться про:

  • всіх громадян, які мають право на виплати і проживають на тимчасово окупованих українських територіях або біля проведення бойових дій;
  • дітей, над якими встановлено опіку;
  • дітей із тяжкими захворюваннями;
  • дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
  • осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю;
  • громадян, що доглядають за людьми з інвалідністю І та ІІ групи внаслідок психічного розладу;
  • громадян, які не мають права на пенсію,
  • осіб з інвалідністю.

З 1 січня необхідно звертатися з документами до органів соцзахисту тим громадянам, виплати яким базуються на матеріальному стані: малозабезпеченим сім'ям, самотнім матерям тощо.

У 2023 році продовжують діяти нарахування допомоги для ВПО без додаткового звернення, тому що їм не треба підтверджувати свій матеріальний стан.

Збільшення стажу для пенсії

У січні зміняться умови для того, щоб вийти на пенсію за віком, залежно від стажу. Її можна отримувати з 60 років, але для цього треба мати у 2023 році 30 років стажу. Кому не вистачає стажу - виходять з 63 років, якщо є хоча б 20 років стажу, або ж з 65-ти, якщо є 15-20 років стажу. Якщо все одно не вистачає - виплачується соцдопомога від держави.

Але стаж можна "докупити". Зокрема, за рік стажу ціна прив'язана до обсягу ЄСВ. Можна оплатити одразу або кожного місяця вносити необхідні платежі.

Розширення функцій Пенсійного фонду

Серед функцій, що додаються до ПФУ:

  • виплати лікарняних виплат;
  • пенсійне забезпечення загальнообов'язкового держсоцстрахування від нещасного випадку у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та медстрахуванням;
  • надання житлових субсидій;
  • здійснення страхових виплат та надання соцпослуг;
  • перевірка видачі та продовження листків непрацездатності;
  • здійснення профілактики нещасних випадків;
  • перевірка відповідності відомостей, наданих страхувальником, аби отримати кошти;
  • застосовування фінансових санкцій, що передбачені законом, накладання адмінштрафи тощо.

Комуналка

У 2023 році ще продовжується дія мораторію підвищення цін на основні комунальні тарифи: постачання та розподіл газу, опалення та гаряча вода. Це триватиме до припинення дії воєнного стану.

Тарифи на електропостачання для побутових споживачів зафіксовані до кінця опалювального сезону на рівні 1,44 грн/кВт-год. при споживанні до 250 кВт на місяць, а також 1,68 грн/кВт-год. – понад 250 кВт.

30 грудня 2022 НКРЕКП скасувала постанову щодо підвищення тарифів за водопостачання та водовідведення на 10-30%. Комісія відправила її на доопрацювання.

Податки для пунктів обміну валют

Із самого початку 2023 року власники обмінників зобов'язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток. Зокрема, для небанківських пунктів обміну у населених пунктах від 50 тисяч жителів, фіксована сума платежу становитиме три мінімальні зарплати в Україні, тобто 20 100 грн для кожної точки, а в населених пунктах до 50 тисяч жителів – одна мінімальна зарплата, тобто 6 700 грн.

Нові правила декларування та фінансової звітності

З січня в Україні подання статистичної та фінансової звітності проходитиме виключно онлайн, згідно з положеннями нової редакції закону "Про офіційну статистику". На кого поширюється:

  • виробники офіційної статистики та їхні працівники,
  • держоргани, які проводять статистичні спостереження,
  • ФОП,
  • юридичні осіб та їхні відокремлені підрозділи,
  • фізособи, які перебувають в Україні,
  • українці, які перебувають за кордоном.

Форма податкової декларації про майновий стан та доходи з січня доповниться новими додатками та інструкцією до них. Декларанти мають заповнити два додатки:

  1. Додаток Ф4 – розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажів протягом звітного року об'єктів нерухомого та/або рухомого майна.
  2. Додаток МПЗ – розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання за звітний рік, який розраховується ФОП: власниками, орендарями, користувачами на інших умовах земельних ділянок, що віднесені до сільськогосподарських угідь. Виняток - особи, які обрали спрощену систему оподаткування.

Перехід на економні лампи

Уряд України запускає у січні програму обміну звичайних ламп розжарювання на LED-лампи. Громадяни зможуть безкоштовно отримати економніші лампочки. Єврокомісія профінансує перші 30 млн ламп, але мета держави – замінити 50 млн ламп. Це заощадить країні половину дефіциту електроенергії внаслідок ракетних обстрілів російськими окупантами енергооб'єктів.

З 3 січня громадяни України зможуть отримати п'ять економних ламп в обмін на лампи старого зразка. Для цього достатньо залишити заявку у "Дії", а далі прийти до відділення "Укрпошти" та забрати лампи.

Нові банкноти

У січні НБУ розпочне поступове вилучення із готівкового обігу купюр номіналом 5,10, 20, 100 гривень зразків 2003-2007 року. Їх замінять монети 5 і 10 гривень зразка 2018 року та паперові купюри по 20 і 100 гривень сучасного дизайну. У паперових купюрах буде посилена система захисту.

Водночас банкнотами старого зразка громадянам можна буде розраховуватись без обмежень, поки вони є в обороті. Не треба обмінювати купюри спеціально, їх просто перестануть видавати у касах банків.

Зменшення вихідних та свят

До 19 лютого 2023 року в країні продовжує діяти режим воєнного стану з можливістю продовження. Скасовують під час його дії святкові вихідні дні, що передбачені Кодексом законів про працю. Тому згідно з указом президента України, традиційні свята у січні не будуть вихідними цьогоріч.

У понеділок 2 січня (перенесення вихідного з нагоди Нового року) та понеділок 9 січня (перенесення вихідного з нагоди Різдва) у 2023 році - офіційно робочі дні.

Виплати та послуги для ВПО

ВПО у 2023 році будуть й надалі отримувати гроші від держави від 2 до 3 тисяч гривень. На це мають право переселенці, які виїхали з територій, де ведуться бойові дії чи тимчасово окупованих регіонів. У переліку Мінреінтеграції затверджено такі громади у дев'яти українських областях.

Але переселенцям у Німеччині збільшать розмір допомоги на орієнтовно 50 євро через інфляцію. Самотні батьки отримуватимуть 502 євро на місяць, повнолітні громадяни України – 451 євро на місяць, діти 14-17 років – 420 євро, діти 6-13 років – 348 євро, діти до 5 років – 318 євро.

Водночас у Польщі зміняться правила реєстрації українців. Щоб отримати номер PESEL, що підтверджує надання тимчасового захисту, дадуть лише 30 днів від дати прибуття, замість 90. Якщо в українця вже є статус тимчасового захисту і він залишить цю країну більш ніж на 30 днів за одну поїздку, то втратить статус та право на пільги.

Крім того, у січні біженці зможуть виїхати з Польщі до Німеччини абсолютно безкоштовно на спеціальному гуманітарному поїзді з маршрутом Перемишль-Ганновер. Він відправляється о 22:30 по парних датах. Посадку на поїзд проводять волонтери Червоного Хреста.

У свою чергу, з 1 січня для біженців з України Словаччина запроваджує оплату за проїзд. Тому громадський транспорт буде для них безкоштовний лише чотири дні з моменту отримання документів SLOVAK HELP або "Тимчасового притулку". Водночас безкоштовний проїзд залишиться для тих українців, які дістаються роботи цим транспортом протягом двох місяців з дня набуття статусу про тимчасовий притулок.

У Латвії біженці з України мають право на безкоштовний проїзд ще до 30 червня. Ті українці, що працюють, необхідно відвідувати мовні курси.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла рішення про мінімальне коригування тарифів щодо електроенергії.