RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Частини українців призначатимуть пенсії за новими правилами: що зміниться

Пенсіонерам, які проживають на тимчасово окупованих Росією українських територіях, призначатимуть пенсійні виплати за зміненою процедурою. Пенсія за віком призначатиметься ним автоматично наступного дня після дня досягнення пенсійного віку.

Про це пише портал today. ua.

Читайте також: Не тільки пенсії та комуналка: що зміниться у 2023 році

Так, Верховна Рада України розробила законопроєкт, який вносить зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідно до законодавства України, після дати свого народження українець зобов'язаний звернутися із заявою до ПФУ протягом трьох місяців, щоб почати отримувати пенсії за віком.

Після ухвалення проєкту закону, якщо громадянин з достатнім страховим стажем (30 років) досяг пенсійного віку і зараз проживає на окупованій території, то йому призначать пенсію автоматично наступного дня після дня досягнення 60 років.

Водночас тим, хто має інвалідність, відповідні виплати призначать відповідно до дати встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи.

Законопроєкт передбачає, що такі зміни будуть тимчасовими, поки діє військовий стан у країні та ще три місяці після його закінчення.

Українці на ТОТ, яким необхідно підтвердити свій стаж, зможуть звернутися до ПФУ після тримісячного періоду після досягнення пенсійного віку і все одно не втратять право на пенсію з 60 років.

Щоб оформити пенсію, потрібно надати такі документи:

  • копію паспорта громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • відомості про зарплату;
  • документ, що підтверджує стаж громадянина;
  • трудова книжка, за потреби.

Додатково можуть вимагати надати копію свідоцтва про народження дитини, свідоцтво про шлюб, диплом про освіту тощо.

Нагадаємо, "Апостроф" розповів, як зміняться пенсії, виплати та мінімальна зарплата у 2023 році.