RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Однозначно має бути покараний: стала відома роль "Росатому" в окупації ЗАЕС

Державна корпорація "Росатом" активно бере участь у війні проти України, втручаючись у роботу захопленої Запорізької АЕС в Енергодарі.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Співробітники "Росатому" безпосередньо беруть участь у збройній агресії проти України. Після того, як Запорізька АЕС в Енергодарі була захоплена російськими військами, фахівці корпорації не лише втручаються в роботу атомної станції, а й планують подальші бойові дії на цій ділянці фронту.

Екс-головний інженер об'єкта Олег Дудар раніше давав свідчення та стверджував, що співробітники "Росатому" допомагали ЗС РФ готувати обстріли обладнання станції, щоб відключити ЗАЕС від української енергосистеми.

Читайте також: Енергетики роблять все можливе, але примусами та спиртівками варто запастися - експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна

"Вони вивчали електричні схеми, лінії електропередач, наше обладнання та системи зв'язку. Ретельно вивчали їх протягом тижня. А наступного тижня об'єкти, що вивчаються, були обстріляні, а обладнання виведено з ладу. У мене склалося враження, що вони цим керували і направляли", - йдеться у свідченнях Олега Дударя.

Експерт Ольга Кошарна стверджує, що представники "Росатому" втручаються у роботу Запорізької АЕС, а також санкціонують розміщення військової техніки ЗС РФ на території виробничих приміщень. За її словами, дії росіян становлять небезпеку не лише для України, а й для всіх довколишніх країн.

Голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Сергій Денисенко у коментарі "Апострофу" заявив, що поведінку співробітників "Росатому" та військовослужбовців, які перебувають на території ЗАЕС, можна кваліфікувати як ядерний тероризм.

"І на жодну з цих дій російська армія не наважилася б без згоди та консультацій з боку співробітників "Росатому". Тому він однозначно має бути покараний як організатор і учасник ядерного шантажу всього світу", - додав Денисенко у спілкуванні з журналістами.

Читайте також повну версію матеріалу "Апострофа": Вовки в овечій шкурі: що таке "Росатом" і яка його роль у захопленні ЗАЕС