RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вовки в овечій шкурі: що таке "Росатом" і яка його роль у захопленні ЗАЕС

"Росатом" допомагає виробникам озброєнь обходити санкції

"Росатом" допомагає виробникам озброєнь обходити санкції Фото: Pixabay

Росія влаштувала справжнісінький терор на окупованій нею Запорізькій атомній станції. Військовим активно у цьому допомагають співробітники "Росатому", які беруть участь у плануванні обстрілів об'єктів ЗАЕС та ліній електропередач. Однак "Росатом", який позиціонує себе як "громадянська компанія", як з'ясувалося, допомагає російським зброярам обходити санкції, закуповуючи для них товари, необхідні для виробництва озброєнь. "Апостроф" з'ясовував, які санкції Захід збирається запровадити проти "Росатому", і як Україна може допомогти країнам Європи мінімізувати "атомну" залежність від РФ.

Мирний атом чи терор

Країни Заходу повільно, але неухильно переконуються в тому, що будь які економічні контакти з Росією є небезпечними та шкідливими. Тож виправдання "це тільки бізнес" не працюють, коли йдеться про російські підприємства. Європейці вже мали нагоду переконатися в тому, що "Газпром" та інші експортери вуглеводної сировини трактувалися державним керівництвом країни-агресора не як економічні проєкти, а як засоби впливу й шантажу. Відтак протягом 2022 року величезні зусилля і кошти були спрямовані на те, щоб позбутися залежності від РФ.

Тепер надійшов час уважніше придивитися до російського "мирного атому". До рук українських розвідників потрапили документи які свідчать про те, що Федеральне агентство з атомної енергії ("Росатом") напряму задіяне у виробництві зброї. Інформацію про це 20 січня опублікувала газета The Washington Post. Згідно з наявними документами, керівництво "Росатома" в жовтні 2022 року звернулося до російських виробників зброї з пропозицією допомогти імпортувати в обхід санкцій потрібні їм матеріали і обладнання.

Оскільки "Росатом" не знаходиться під санкціями і офіційно вважається організацією, яка займається будівництвом і експлуатацією енергетичних ядерних установок, то він має можливість купувати за кордоном товари, які виробникам зброї не продадуть. Теоретично вважається, що ці матеріали імпортуються для потреб атомної енергетики. Проте, як виявилося, в Росії це правило не діє.

Документи, на які посилається The Washington Post, містять докладний перелік товарів, які пропонує постачати "Росатом", а також список виробників зброї, з якими він співпрацює. Серед них: "Алмаз-Антей", виробник ракетних систем; НВК "Техмаш", що виробляє некеровані бомби і системи залпового вогню; підприємство "Високоточні комплекси", яке виробляє ракети "Іскандер"; НВО "Сплав", що виробляє пускові установки "Ураган", які стріляють касетними бомбами; державний авіабудівний конгломерат; а також кілька російських виробників бронетранспортерів і танків.

Таким чином, "Росатом" виконує для Росії роль легальної "шпарини" для обходу санкцій. Не маючи можливості завозити комплектуючі для виробництва зброї напряму, виробники просто замовляють їх "Росатому". А він імпортує все необхідне начебто для потреб забезпечення АЕС та виробництва ядерного палива і передає зброярам.

Для українців, які знають, як працює російська державна машина, нічого нового чи дивного в цій інформації немає. Проте для американців і європейців, вихованих у повазі до правил і законів, вона стала відкриттям. Адже, так само, як і "Газпром", "Росатом" протягом багатьох років створював у світі імідж виключно економічного партнера, не пов’язаного з політичними і військовими задачами Росії.

"Росатом" відомий у ядерному світі як цивільна ядерна компанія. Це, по суті, його бренд", - цитує The Washington Post старшого наукового співробітника програми з ядерної політики Фонду Карнегі за міжнародний мир Марка Хіббса.

Тим часом, поки світ вірив у цивільний статус "Росатома", він активно брав участь у російських військових програмах.

"Росатом" вже давно не обмежує свою діяльність лише будівництвом та експлуатацією АЕС, - розповіла в коментарі для "Апострофа" експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна. - В ті роки, коли цією корпорацією керував Кирієнко (перший заступник керівника Адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, в 2005-2016 роках працював головою правління "Росатома" - "Апостроф"), він добився приєднання до корпорації підприємств, які забезпечують російську воєнну ядерну програму. Таким чином він є невід’ємною частиною російського військово-промислового комплексу".

Президент Росії Володимир Путін і Сергій Кирієнко під час перебування главою "Росатому"Фото: Wikipedia

Бере "Росатом" і активну участь у війні проти України. Зокрема, його співробітники активно втручаються в роботу Запорізької АЕС, яка опинилася під окупацією.

Причому вони не лише взяли електростанцію під контроль, але й беруть безпосередню участь у плануванні бойових дій. The Washington Post наводить свідчення колишнього головного інженера ЗАЕС Олега Дударя, який розповів про те, що співробітники "Росатома" допомагали військовим планувати обстріли обладнання станції, спрямовані на те, щоб відірвати її від української енергосистеми.

"Вони вивчали електричні схеми, лінії електропередач, наше обладнання та системи зв'язку, - розповів Дудар американському виданню. - Ретельно вивчали їх протягом тижня. А наступного тижня об'єкти, які вони вивчали, були обстріляні, а обладнання виведено з ладу. У мене склалося враження, що вони цим керували і спрямовували".

Як зазначила Ольга Кошарна, російські фахівці активно втручаються в роботу української електростанції, санкціонують розміщення військової техніки у виробничих приміщеннях та здійснюють інші дії, які становлять небезпеку не лише для України, але й для всіх навколишніх країн.

"Все, що російські війська роблять на українських ядерних об’єктах - окупація, обстріли, розміщення військової техніки у виробничих приміщеннях, втручання в роботу персоналу тощо - чітко попадає під визначення ядерного тероризму, - розповів "Апострофу" голова Громадської ради при Державній інспекції ядерного регулювання України Сергій Денісенко. - І на жодну з цих дій російська армія не наважилася б без згоди та консультацій з боку співробітників "Росатома". Тому він однозначно має бути покараний, як організатор і учасник ядерного шантажу всього світу".

Попереджувальний постріл

Викриття "Росатома" у співробітництві з російськими виробниками зброї примусили світ задуматися про запровадження санкцій проти корпорації. Досі це питання не піднімалося з різних причин.

По-перше, послуги у сфері ядерної енергетики складають лише невеличку частину російського експорту. В 2021 році, наприклад, "Росатом" заробив на будівництві електростанцій за кордоном та постачанні палива для них всього близько 9 мільярдів доларів. Це склало всього 1,8% від загального обсягу російського експорту. Саме тому Європа і Америка в першу чергу зосередилися на санкціях, спрямованих на обмеження експорту нафти і газу, які формують левову частку російського бюджету. Наприклад, в тому ж 2021 році вуглеводневих енергоносіїв було експортовано на 245 мільярдів доларів.

По-друге, цілий ряд європейських країн (Фінляндія, Чехія, Угорщина, Словаччина, Болгарія) володіють електростанціями, збудованими за радянськими проєктами, і відповідні АЕС забезпечують значну частку енергетичного балансу цих країн. Тож одночасна відмова від російського газу і російських атомних технологій могла викликати в цих країнах потужну енергетичну кризу.

По-третє, "Росатом" займає дуже міцні позиції на ринку послуг зі збагачення урану. Ряд країн, які мають поклади сировини, відправляють її на збагачення до Росії. Тому, хоча на РФ припадає всього 5,5% світового видобутку необробленого урану, вона забезпечує 40% послуг з його збагачення.

АЕС "Пакш" в Угорщині, побудована за радянським проектомФото: Wikipedia

Значна залежність світової атомної енергетики від російських технологій досі примушвала Захід обережно ставитися до запровадження санкцій.

Проте зараз, коли Європа практично завершила перехід на інші джерела постачання газу і нафти, а "Росатом" повністю зруйнував свій імідж "цивільної компанії", прийшов час обмежити його вплив і можливості.

"Насправді, ця ідея з’явилася не сьогодні, - говорить Ольга Кошарна. - Ще у 2014 році, після початку російсько-української війни, Єврокомісія зібрала групу експертів, яка розробила рекомендації для країн, які використовують реактори радянського типу, диверсифікувати джерела постачання. Проте з того часу ніхто нічого не зробив".

І тільки в 2022 році, вже після масованого вторгнення росіян на українську територію і початку неприкритого ядерного шантажу всього світу, європейські партнери "Росатома" переконалися в тому, що таке співробітництво може дорого обійтися, і тому почали поступово його обмежувати. Найбільш рішучий крок в цьому напрямку зробила Фінляндія, яка скасувала проєкт побудови в країні нових російських реакторів. Інші країни починають шукати способи заміни російського ядерного палива в своїх реакторах.

В той же час, Єврокомісія розглядає можливість включення санкцій проти "Росатома" в десятий пакет, який повинен з’явитися в лютому - до річниці російського вторгнення. Експертна група із розробки санкцій (так звана група Єрмака-Макфола) вже склала власні пропозиції з цього приводу. Швидше за все, ці пропозиції будуть враховані при ухваленні остаточного рішення.

Експерти виходять з того, що різке припинення всіх стосунків з "Росатомом" може потягнути за собою досить важкі наслідки для європейської енергетики. І навряд чи країни, які сьогодні активно використовують російські технології, на це погодяться. Тому пропонується розтягти впровадження санкцій в часі та розділити його на два етапи.

На першому етапі пропонується в якості "попереджувального пострілу" негайно впровадити відносно м’які санкції. В першу чергу - персональні. Під них мають потрапити вищі керівники "Росатому", а також співробітники корпорації, помічені у втручанні в роботу Запорізької АЕС.

"Такі заходи можуть бути досить ефективними, - говорить Ольга Кошарна. - Вже зараз росіяни мають значні проблеми з комплектуванням персоналу на ЗАЕС. Керівники і фахівці "Росатома" чудово розуміють, що здійснюють дії, які кваліфікуються як ядерний тероризм і тягнуть за собою покарання. І не палають бажанням долучитися до таких дій. А офіційне оголошення санкцій сприятиме подальшому зниженню їхньої мотивації".

Також на першому етапі, на думку експертів, можна заборонити експорт з Росії необробленого урану. Оскільки, нагадаємо, частка РФ в цьому сегменті складає всього 5,5% від світового ринку, це не викличе значного дефіциту чи коливання цін. Це також змусить інші країни (в першу чергу, Казахстан), які сьогодні транспортують свій уран через російську територію, шукати інші шляхи транзиту.

В комплекті з першим пакетом санкцій повинна йти вимога до "Росатому" та Росії припинити незаконну діяльність на Запорізькій АЕС і вступити в конструктивне співробітництво з МАГАТЕ з метою виконання всіх міжнародних вимог щодо ядерної безпеки.

Непокараний тероризм дорого обходиться

Якщо ж російське керівництво не прислухається до законних вимог і продовжуватиме створювати ядерні загрози, пропонується впровадити розширений пакет санкцій, спрямований на повне виключення Росії з ринку атомної енергетики. На думку групи Макфола-Єрмака, він має включати такі заходи:

- націоналізацію всіх інвестицій "Росатома" в західних країнах;

- припинення будівництва нових енергоблоків за радянськими проєктами;

- перегляд усіх проектів за участю "Росатома" та виключення його з усіх міжурядових і дослідницьких проектних угод;

- санкції щодо всіх вищих посадовців не лише "Росатома", але й всіх його дочірніх та афілійованих компаній (таких нараховується 312);

- жорсткий експортний контроль щодо всіх дочірніх та афілійованих компаній "Росатома" - пропонується заборонити їм здійснювати будь які операції в західних валютах, за винятком одного підприємства, якому буде дозволено продовжити обслуговування контрактів, від яких неможливо відмовитися.

Також має бути визначений чіткий термін, протягом якого західні власники АЕС радянської конструкції відмовляться від використання російського ядерного палива. Експерти групи Єрмака-Макфола вважають, що для того, щоб підприємства, які займаються збагаченням урану, змогли наростити виробництво до необхідного об’єму, достатньо буде 4-5 років.

Залишаються ще консультативні послуги, необхідні при експлуатації складної техніки. Зазвичай зі зрозумілих причин експлуатуючі організації стараються мати справу з розробниками: хто краще за них розбирається в тому, як забезпечити максимально надійну і безпечну роботу обладнання. У зв’язку з цим експерти нагадують, що більша частина радянського досвіду зі створення і експлуатації АЕС накопичена саме в Україні. Тож більшість договорів, які європейські АЕС зараз мають з "Росатомом", можуть бути переукладені з українським "Енергоатомом".

"Особливо корисним для західних партнерів може виявитися український досвід переходу з російського палива на американське, - говорить Сергій Денісенко. - Наша країна першою повністю здійснила такий перехід. І допомога фахівців "Енергоатому" може значно прискорити процес відмови від російських технологій в інших країнах. Звичайно, процес переходу вимагатиме від європейців певних додаткових витрат. Проте вони в жодне порівняння не йдуть з тими збитками, яких може завдати прецедент непокараного ядерного тероризму".

Впровадження повного пакету запропонованих санкцій, на думку експертів, не тільки позбавить Росію значних прибутків, але й посилить глобальну ядерну безпеку, головною загрозою якій сьогодні є російський тероризм. І в цьому сьогодні зацікавлена не лише Україна, але і все людство, яке незатишно почувається від сусідства божевільного диктатора, який нескінченно вимахує ядерним кийком.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі