RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Мінус 40 млрд: набуло чинності ембарго ЄС на імпорт нафти з РФ

Санкції проти Російської Федерації, яка розв'язала повномасштабну війну проти України, продовжують працювати. Європейський союз від сьогодні припиняє купувати російські нафтопродукти.

Читайте також: Обвал цін на ринку автомобільного палива: чи збережеться тенденція

Про це написав голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Він повідомив, що в результаті цих потужних санкцій європейських країн країна-окупант втрачає ринок на 40 мільярдів.

Водночас видання The Economist зазначає, що груднева політика заборони та цінової "стелі" не скоротила продажу нафти з РФ. Зазначається, що досвід дії ембарго проти нафти Росії показує, що ці обмеження не будуть довго чинити тиск на Кремль.

Автори матеріалу зазначають, що оскільки Європа більше не купуватиме пальне, РФ буде важко знайти покупців, щоб компенсувати втрату попиту з боку Євросоюзу. Китай та Індія самі займаються переробкою нафти, оскільки мають власні НПЗ.

"Таким чином частина російських нафтопродуктів, на які припадає третина доходів Росії від експорту нафти, залишиться непроданою. І це підвищить глобальні ціни", - пояснюють експерти видання.

Проте ті ж експерти вважають, що згодом цей ефект вщухне.

The Economist підкреслює, що відмова від російської нафти не здобуде перемогу у війні, санкції не зможуть замінити передачу грошей та зброї Україні.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" детально розповідав про те, чи зможе Російська Федерація замінити втрачений європейський ринок.