RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Росія втратила енергетичний ринок у Європі: чи можлива заміна

Російська Федерація близько п'ятдесяти років будувала енергетичний ринок у Європі. Російському диктатору Володимиру Путіну знадобилося менше ніж п'ятдесят тижнів, щоб його знищити. Замінити його наразі практично неможливо.

Про це пише Bloomberg.

Читайте також: Платити доведеться більше? В Україні вигадали розв'язання проблем з електроенергією

Повномасштабна війна, яку в лютому 2022 року Путін розв'язав в Україні, коштувала його країні настільки цінного енергетичного ринку Європи. Автори матеріалу зазначають, що до якого б зближення РФ і Європа не досягли в майбутньому, жителі Росії підраховуватимуть вартість цієї війни протягом багатьох поколінь.

І хоча Москва знайшла альтернативні ринки для сирої нафти (зокрема, це Індія), перехід на продаж продуктів нафтопереробки та природного газу може зайняти багато років і коштуватиме країні-окупанту величезну суму. І це лише у тому випадку, якщо у світі, який активно відмовляється від викопного палива, можна буде створити цей ринок з нуля.

Видання також наголошує на тому, що коли Росія вторглася на територію України, європейці сильно злякалися. Величезний ринок майже зник, потоки сирої нафти скоротилися до 5 грудня, коли набула чинності заборона ЄС на морський імпорт сирої нафти з Росії. Єдиним ринком залишилася Болгарія, яка мала тимчасову преференцію. Внаслідок цього величезний європейський ринок природного газу для окупанта був майже повністю втрачений.

"Велика мережа газових родовищ і трубопроводів вартістю сотні мільярдів доларів з моменту, коли перший газ перетнув кордон Австрії в 1968 році, фактично була "викинута" на смітник", - зазначають автори матеріалу.

Наразі Росії доводиться шукати нові ринки. Зокрема, газопровід "Сила Сибіру" транспортує паливо китайцям, але цей газ надходить з нових родовищ на південь від родовищ Ямала. "Газпром" оцінив офіційну ціну цього газопроводу та родовищ супутнього газу у 55 млрд доларів.

"Незалежна оцінка, на думку експертів, показала майже вдвічі більшу цифру – інвестиція, як вони стверджують, ніколи не принесе прибутку", – повідомляє Bloomberg.

На додаток, наголошує агентство, не можна точно спрогнозувати, скільки ще газу РФ куплять китайці. Енергетичні потреби Китаю справді дуже великі, але він побоюватиметься повторення помилок, зроблених Європою, яка стала надто залежною від Росії.

Bloomberg також повідомляє про те, що Москва хотіла б забезпечувати Індію, швидко зростаючу країну з величезними потребами в енергії, але транспортувати природний газ в туди буде складніше, ніж доставити його до Китаю.

"Маршрут повинен перетинати найвищі гори світу або проходити через Афганістан і Пакистан. Будь-який маршрут перетинатиме кілька інших держав, що зробить будівництво та експлуатацію більш дорогими, ніж сполучення між двома країнами із спільними кордонами", - пояснює видання.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, чи зіскочить Європа з голки "Газпрому".