RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Рахунки за комуналку зменшаться: для українців запропонували ще одну безкоштовну програму

Після програми безоплатного обміну ламп розжарювання на енергозберігаючі необхідно запустити аналогічний проект для населення щодо заміни застарілих газових котлів та колонок на енергоефективні.

Такою думкою поділився колишній голова "Оператора газотранспортної системи" Сергій Макогон.

За його підрахунками, заміна газового обладнання дозволить заощадити до 2 млрд. кубометрів газу, тобто 1,2 млрд. доларів на рік за ринковою ціною, і повністю відмовитися від імпорту "блакитного палива".

Читайте також: За газ тепер платимо за різними тарифами: що змінилося у 2023 році у платіжках

У своїх розрахунках експерт стверджує, що українські сім'ї на опалення витрачають близько 70% газу. При цьому більшість споживачів використовують застарілі газові котли, що спалюють набагато більше газу, ніж дійсно необхідно для підігріву гарячої води та опалення.

Скорочення споживання газу навіть на 1 млрд. кубометрів дозволить вийти майже на повну енергонезалежність, стверджує фахівець. Він зазначає, що обсяг видобутку у 2022 році становив близько 18,5 млрд. кубів, і приблизно такий самий залишиться і цього року, а споживання без заміни газових котлів буде на рівні 19,5 млрд. кубометрів.

За існуючої досить низької ціни на газ населення не дуже мотивоване самостійно інвестувати в енергозбереження, та й не у всіх громадян є можливість профінансувати ці заходи, але "Нафтогаз" має бути зацікавлений знизити обсяг постачання дотаційного газу населенню, щоб зменшити витрати компанії на імпорт газу, – зазначає Сергій Макогон.

На його переконання, замінити котли та колонки реальніше, ніж побудувати 2 атомні енергоблоки за 6 років до 2030 року за 10 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що деякі українці мають право на безкоштовні лічильники на газ.