RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як заощадити при оплаті за комуналку: корисні поради

Комунальні послуги зручно сплачувати онлайн, до того ж можна зекономити на комісії.

Про це розповідає "Економічна правда".

Міські сервіси. Водопостачання, опалення, утримання будинку та прибудинкової території, вивіз сміття, електро- і газопостачання – можна оплатити за допомогою міських комунальних сервісів.

Для цього треба зареєструватися на сайті створивши особистий кабінет, у якому відображатимуться всі платіжки за вказаною адресою. Також це можна зробити, відсканувавши QR-код на платіжці. На телефоні одразу відкриється сайт з усіма квитанціями та функцією оплати.

Спеціальні платформи. На цих платформах можна створити віртуальну картку, поповнювати її (банківською картою чи через термінал), а потім нею ж оплачувати різні послуги. Однак треба враховувати, що такі сервіси здебільшого беруть комісію або передбачають абонентську плату за свої послуги.

До прикладу, на платформі Portmone можна активувати пакет "місяць" за 40 грн. Після цього користувач оплачуватиме комуналку та інші послуги для двох квартир без комісії. Якщо не підключати пакет, то комісія становитиме 1%, але не менше 3 грн з платежу. Жодних комісій не буде, якщо постачальник послуг уклав партнерську угоду з Portmone.

Ще одна популярна платформа для онлайн-оплати – EasyPay. Тут послуги можуть оплатити як зареєстровані користувачі, так і не зареєстровані. Комісія - не менше 1% від суми.

Читайте також: Готуйте гаманці: як зміняться ціни на комуналку в Україні навесні

Онлайн-банкінг. При першій оплаті необхідно окремо ввести всі особові рахунки, вказати отримувача тощо. Надалі буде достатньо просто обрати шаблон. Треба вносити показання з лічильників за воду, газ, опалення та електроенергію. Зробити це можна через сайти постачальників послуг – в особистих кабінетах – або безпосередньо на сайті банку.

Наприклад, у ПриватБанку передбачена комісія за оплату комунальних послуг – 1% від суми кожної послуги, але не менше 1 грн. Якщо ж платити саме через "Приват24", то комісія становитиме 1 грн за кожну послугу. А от Monobank дозволяє проводити оплату більшості комунальних послуг без комісії.

Сайти постачальників. Оплати постачання та споживання газу можна через "Нафтогаз". Для цього треба зареєструватися на сайті вказавши особовий рахунок та зайти в особистий кабінет. Сплатити можна через "Приват24", "Ощад24" та Google/Apple Pay. В останньому випадку комісія становитиме 2% від суми, але не менше 3 грн.

За електроенергію можна також заплатити через сайт постачальника. Для цього достатньо відсканувати QR-код на платіжці та підтвердити оплату, комісії у такому випадку немає.

Як повідомляв "Апостроф", деякі українці мають право на безкоштовні лічильники на газ.