RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Бігти в обмінник чи розслабитися? Економісти дали прогноз курсу гривні у березні

У березні на валютному ринку очікується зміцнення гривні. Цьому посприяють, зокрема, традиційні сезонні фактори.

У цьому запевняють фінансові аналітики, пише видання UBR.

Читайте також: Пенсії, податки та курс валют: які зміни чекають на українців у березні

Так, за словами аналітика компанії Esperio Олександра Болтяна, курс продажу готівкового долара в Україні у перший місяць весни буде на рівні 38-39 гривень за долар, а попит на валюту не зміниться.

При цьому зовнішнє фінансування очікується регулярним, завдяки чому золотовалютні резерви України вже зросли до 29,9 млрд доларів на 1 лютого 2023 року. Все це позитивно вплине на гривню.

"Отже, приводу для девальваційних стрибків немає", - переконаний він.

Водночас, на думку фінансового аналітика Андрія Шевчишина, ситуація на валютному ринку така, що навіть можливі зволікання з отриманням міжнародної допомоги не нестимуть загрози завдяки золотовалютним резервам.

"Навіть у разі затримок із темпами зовнішньої допомоги золотовалютних резервів цілком достатньо, щоб тримати ситуацію стабільною", – зазначає він.

Він припускає ціновий коридор на рівні 40-42 гривень за долар. На ньому валютний ринок та пов'язані з ним макропроцеси тримаються вже кілька місяців.

Шевчишин зауважив, що гривня може ще сильніше зміцнитися на тлі початку "посівної", підготовка до якої за традицією позитивно впливає на курс.

"У посівну зазвичай гривня трохи зміцнюється. Для посівної бралися кредити. Кошти приходили, і гривня йшла на закупівлю матеріалів, палива та всього іншого. Агрохолдинги залучали зовнішні дешеві кредити, продавали валюту. Це створювало пропозицію на ринку, і гривня почувала себе досить нормально", – додав фахівець.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що для підприємців повернуть "довоєнні" податки, перевірки та частину штрафів.