RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Для курсу гривні у 2023 році є одна велика загроза: про неї розповіли у НБУ

В Україні зараз великий профіцит ліквідності через фінансування бюджету війни, тобто в банківській системі спостерігається надлишок грошей, що створює загрозу для курсу гривні до долара. У зв'язку з цим НБУ прагне недопустити надруковані гривні до виходу на валютний ринок.

Про це повідомив глава Нацбанку Андрій Пишний в інтервю для "Лівого берега".

За минулий рік НБУ надрукував для бюджету 400 млрд гривень, і ця ліквідність створює небезпеку для курсової стабільності. Зараз важливо "зв'язати" ці кошти й контролювати їхній рух шляхом пропозиції привабливої відсоткової ставки для вкладників.

Читайте також: В Україні можуть скасувати фіксацію курсу гривні до долара: названо головну умову

"За відсутності адміністративних обмежень, через певний психологічний фактор, люди можуть одразу захотіти зняти гроші, і вони опиняться на валютному ринку... Бо якщо вам пропонують вклад у 10% річних, а інфляція 26%, ви думаєте: "Та, навіщо мені цей депозит, мороки більше, ніж прибутку". Але коли роблять пропозицію на рівні 20% - замислитеся і залишите гроші в банку", - сказав очільник Нацбанку.

Наразі НБУ зацікавлений у тому, щоб банки зробили привабливу й адекватну пропозицію для розміщення депозитів.

"Я хочу донести важливий меседж НБУ і впевнений, що нас почують усі банки. Більше не буде такого, що банки отримують значні прибутки у неринковий спосіб і при цьому не пропонують достатньо високі ставки за депозитами. Національний банк вживає достатньо жорсткі заходи для цього та має додаткові важелі впливу. Ми хочемо, щоб банки усвідомили, що вони також відповідають як за захист коштів населення і бізнесу, так і за збереження довіри до національної валюти", - наголосив Пишний.

Раніше "Апостроф" повідомляв, яким буде курс долара в лютому.