RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Для ФОП повернуть "довоєнні" податки, перевірки та частину штрафів: що відомо

У рамках домовленостей, які Україна взяла на себе у новому меморандумі з МВФ, підписаному у грудні 2022 року, очікується скасування пільгової системи оподаткування єдиним податком за ставкою 2% з відновленням повноцінних перевірок бізнесу та з поверненням штрафних санкцій за податкові порушення.

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 20 лютого ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект №8401, повідомив голова профільного комітету Данило Гетьманцев.

Він зазначив, що Верховна Рада планує розглянути законопроект №8401 у березні-квітні.

Що зміниться

Скасування єдиного податку за ставкою 2%. Пільговий механізм оподаткування для малого та середнього бізнесу було запроваджено навесні 2022 року. Верховна Рада 14 березня 2022 року ухвалила законопроект №7137-д (зараз це закон №2120-ІХ), норми якого дали право суб'єктам господарювання на період дії воєнного стану перейти на спеціальний режим зі сплатою 2% податку з обороту.

МВФ наполягав на поверненні "довоєнних" умов оподаткування. Україна зобов'язалася скасувати пільговий механізм зі сплатою 2% з обороту 2023 року. Згідно із законопроектом №8401, це відбудеться з 1 липня 2023 року.

Скасування податкових "канікул" для СПД 1-2 груп єдиного податку. Закон №2120-ІХ дає право підприємцям, які обрали 1-у та 2-у групи спрощеної системи оподаткування, не сплачувати єдиного податку під час військового стану. Законопроект №8401 таку нагоду ліквідує.

Відновлення документальних перевірок. Важливою зміною стане повернення податкових перевірок бізнесу. Законопроект №8401 передбачає відміну пункту 69.9 Податкового Кодексу, який обмежував можливості податківців для проведення перевірок. Починаючи з 1 липня 2023 року податкові інспектори зможуть здійснювати повноцінні документальні та фактичні (що передбачає особистий візит до платників податків) перевірки.

Читайте також: В Україні ФОП знизили штрафи: за що тепер менше платити

Повернення штрафних санкцій. Повноцінні штрафи повернуться з 1 липня 2023 року. Їх розмір залежить від характеру порушення. Зокрема йдеться про штрафи за порушення, пов'язані з використанням реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Наразі платників податків, які зобов'язані застосовувати у своїй діяльності РРО, карають лише в тому випадку, якщо вони займаються продажем підакцизних товарів.

Повернуть також штрафи порушення, пов'язані з несвоєчасною чи неповною сплатою єдиного соціального внеску (ЕСВ).

Лібералізація. Законопроект №8401 передбачає і деякі послаблення та спрощення. Зокрема, якщо в ході документальної податкової перевірки, яку проводитимуть фіскали вже після 1 липня 2023 року, виявиться недоплата за єдиним соціальним внеском (ЕСВ) та підприємець протягом 30 днів цю недоїмку покриє, штрафні санкції до нього не застосовуватимуться.

Як і у випадках, коли перевіряючі фіксують факт несплати/недоплати податкового зобов'язання. Якщо платник податків не пізніше ніж через 30 днів заплатить до держбюджету необхідну суму податків, йому не загрожують штрафи та пені.

Раніше "Апостроф" розповідав, як під час війни працює податкова "амністія" в Україні.