RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Суми стали "космічними": українців шокували платіжки від "Нафтогазу"

Споживачі "блакитного палива" Дніпра та Харківської області, де Нафтогаз забрав облгази собі, скаржаться на "новації". Із передачею показників там вийшла плутанина.

Про це пише видання ubr.

Читайте також: Рахунки за газ з 1 березня: що заявили в "Нафтогазі" і чи потрібно платити в окупації

Суть проблеми в тому, що у лютому "Газпостачальна компанія (ДПК) "Нафтогаз", якій з літа 2022 року примусово передали близько 10 млн споживачів, оголосила для мешканців Дніпра та Харківської області про зміни умови роботи. Мовляв, мають подавати обсяги споживання не своєму оператору ГРС (облгазу), а постачальнику – "Нафтогазу".

"Звертаємо увагу споживачів. Газорозподільні мережі Харківської області та Дніпра повернулися під контроль держави", – зазначили вони у соцмережі.

Споживачі розкритикували таке рішення.

"Ага, скористалися, а тепер крайнього не знайдемо! Показники передали вам, рахунки нам не виставили, відправляєте оператору ГРС, з яким немає зв'язку! Тому що у них на сайті написані номери, за якими зв'язатися неможливо! Наведіть порядок у рахунках!" – йдеться в одному з дописів.

У Нафтогазі опублікували відповідь, яка заплутала споживачів ще більше.

"Ви так заплутаєте споживача, що вони взагалі перестануть передавати вам покази. І правильно зроблять. Бо життя людей не повинно крутитися навколо ваших проблем і зобов'язувати людей працювати на вас. Ми вам платимо гроші та ускладнювати нам життя ви не маєте права! Встановлюйте споживачам лічильники з дистанційною передачею показань і не морочте людям голову", – зазначили вони.

Тож, нові клієнти "Нафтогазу" скаржаться, що подати актуальні дані щодо лічильників неможливо.

"Під час передачі показань пише, що дані передаються на 31.01, а не на 28.02? У чому проблема!" – додають вони.

Експерти пояснили, що відбувається на ринку газу. Як зазначив директор спеціальних проектів науково-технічного. центру "Психея" Геннадій Рябцев, зараз "Нафтогаз" все під себе "підгріб". Тому цей поділ, цей андбандлінг знову став умовним.

"Ну, а оскільки рота було відкрито дуже широко, то вкусити весь шматок швидко не виходить", - повідомив він.

Передісторією став статус газорозподільних мереж. На думку Державного бюро розслідувань, облгази, не сплачуючи оренду, завдали шкоди державі на суму 1,49 млрд грн, проте суди завжди ставали на бік останніх, мотивуючи рішення тим, що оператори працюють виключно за тарифами, що затверджуються регулятором, а та не передбачала платню за оренду.

Через це минулого року права на облгази арештували як речовий доказ. Потім передали АРМА, а та у підсумку передала в управління "Нафтогазу" (його дочірній компанії "Чорноморнафтогаз").

З точки зору здорового глузду, для обивателя, вся ця складна конструкція виглядає безглуздою, резюмують експерти.

Як розповідав "Апостроф", вже найближчим часом в Україні можуть бути підвищені тарифи на електроенергію.