RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Замінить російське: Україна готова експортувати ядерне паливо до Європи

Україна готова виробляти ядерне паливо, яке забезпечить українські АЕС та експортуватиметься його до європейських держав, які все ще залежать від Росії.

Про це повідомили у міністерстві енергетики України.

Міністр енергетики України Герман Галущенко після відвідування підприємства, де вироблятимуть ядерне паливо, розповів про те, що Україна вже розпочала виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, а згодом розпочне виробництво палива і для блоків ВВЕР-440. Проект реалізується НАЕК "Енергоатом" у рамках співпраці з американською компанією Westinghouse

Читайте також: МАГАТЕ безсила: яка зараз ситуація на окупованій Запорізькій АЕС

Галущенко розповів про те, що досі багато європейських країн залежить від ядерного палива Росії. Україна від нього відмовилася та використовує паливо зі Сполучених Штатів Америки. Сьогодні на цей крок зважилися Чехія, Словаччина, Фінляндія, Болгарія, але паливо теж з України має перспективи на європейському ринку.

Президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін додав, що за планом створення власної лінії з виробництва ядерного палива Енергоатом планує вийти через три роки.

"Україна - світовий лідер у галузі атомної енергетики. І сьогодні наші фахівці-ядерники спільно з американськими партнерами працюють над витісненням РФ зі світового ринку ядерних технологій", - наголосив Герман Галущенко.

Також вас може зацікавити:

Росія блокує ротацію співробітників МАГАТЕ на ЗАЕС: заява МЗС

Росія перетворилася на сировинний придаток: чому Китаю вигідне завершення війни в Україні

Три укази: Зеленський ввів нові санкції проти Росії