RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Росія блокує ротацію співробітників МАГАТЕ на ЗАЕС: заява МЗС

Міністерство закордонних справ України заявило, що РФ блокує ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на окуповану Запорізьку АЕС, куди стягується військова техніка ворога. МЗС засуджує такі дії.

Про це повідомляється в опублікованій заяві зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Вовки в овечій шкурі: що таке "Росатом" і яка його роль у захопленні ЗАЕС

Росія продовжує активно мілітаризувати ЗАЕС та прилеглу територію, серйозно порушуючи міжнародне право, норми ядерної та радіаційної безпеки. На думку МЗС України, такими діями Росія демонструє повне ігнорування резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають від неї негайного вивезення військової техніки та російського персоналу з атомної електростанції.

"Якщо Росію не зупинити, її злочинні дії на українському ядерному об'єкті можуть призвести до катастрофи, масштаби якої були досі незнані для Європи. Москва має негайно розблокувати ротацію експертів МАГАТЕ та забезпечити їхнє невідкладне безпечне переміщення тимчасово окупованими територіями України до Запорізької АЕС", - зазначає МЗС.

Відомство закликає міжнародне співтовариство терміново розширити санкції проти російської державної корпорації "Росатом", афілійованих з нею компаній, інститутів та інших основних чинників атомної енергетики РФ.

"Окремо наголошуємо на нагальності повного припинення співробітництва з РФ в сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв Росії в МАГАТЕ. Розраховуємо на активні дієві зусилля Генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі задля протидії злочинам РФ. Єдиним можливим шляхом відновлення ядерної безпеки та захищеності в Європі є негайне виведення військового і цивільного персоналу РФ із ЗАЕС, її демілітаризація та відновлення контролю України", - йдеться у заяві.

Раніше ми писали, що російські війська завезли на Запорізьку АЕС "Град" для того, щоб, ймовірно, обстріляти звідти позиції українських військових на правому березі річки Дніпро та спровокувати вогонь у відповідь. Таким чином вони хочуть довести МАГАТЕ, що Росія має залишатися гарантом зони безпеки навколо ЗАЕС.