RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Чому не підняли пенсії учасникам бойових дій: озвучено причину

Президент Володимир Зеленський підписав Закон щодо призначення пенсійних виплат особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, але учасники бойових дій не відчули раніше анонсоване міністром соціальної політики Оксаною Жолнович підвищення пенсій, адже у березні змінилися лише складові пенсії, а ось її розмір залишився на попередньому рівні.

Про це пише ресурс "На пенсії".

Зазначається, що ветеран війни в Афганістані, пенсія якого до початку весни була 4395 гривень, очікував, що після індексації отримає 4874 гривні, але виплати не змінилися.

Читайте: Перерахунок пенсій - як подати заяву онлайн

Згідно з чинним законодавством, загальний розмір пенсії учасника бойових дій з усіма надбавками не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму, тобто 4395,30 гривні, що дорівнює 2093 грн х 210%.

У березні основний розмір пенсії учасників бойових дій проіндексували, але базовий розмір пенсії за віком з надбавками все одно залишився таким самим.

У проєкті постанови про індексацію пенсій з 1 березня існував пункт, який передбачав зміну мінімальних розмірів пенсій для ветеранів війни. Мінімальну пенсію цій категорії дійсно планували збільшити до 4874 гривень, але врешті решт цю зміну не ухвалили.

Тобто, мінімальна пенсійна виплата для учасників бойових дій, принаймні поки що залишається на рівні 210% прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, раніше ми писали, кого з українців не торкнеться квітнева індексація пенсій.

  • Вас може зацікавити:

Що робити, якщо пенсію з Росії заблоковано: роз'яснення юристів

В Україні вимоги до стажу посилять: кому підвищуватимуть пенсійний вік

Хто має право на виплати у разі втрати годувальника: роз'яснення Міноборони