RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Що робити, якщо пенсію з Росії заблоковано: роз'яснення юристів

Українцям дали корисні поради та розповіли, що потрібно робити, якщо держава заблокувала пенсію, перераховану з РФ.

Про це повідомив тематичний портал "На пенсії".

Зокрема, до редакції звернулася Надія з Одеси, яка зіткнулася з такою ситуацією. За словами жінки, у 60-х роках вона навчалася та працювала у Тирасполі, а у 80-х – у селищі Діксон Красноярського краю.

Читайте також: В Україні вимоги до стажу посилять: кому підвищуватимуть пенсійний вік

Загальний стаж пенсіонерки становить 32 роки, а через життєві обставини вона оформила російську пенсію, але через якийсь час повернулася жити в Україну. Після початку повномасштабного вторгнення держава заблокувала пенсію жінки, яку вона отримувала із РФ.

Юристи нагадали, що у 2022 році Україна та Росія вийшли з "Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у сфері пенсійного забезпечення", що могло позначитися на виплаті грошей громадянам. Проте, як стверджують фахівці, жінка може звернутись до ПФУ за оформленням пенсії за українським законодавством.

"Навіть якщо у вас є проблеми з підтвердженням стажу, то в будь-якому випадку ви можете претендувати хоча б на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію. Така допомога оформляється не раніше 65 років, а за нашими припущеннями, ви цього віку вже давно сягнули. У принципі, за зазначеною вище Угодою, пенсія раніше призначалася та виплачувалася за законодавством тієї країни, де людина проживала. Тому дивно, що ви проживали в Україні та продовжували отримувати російську пенсію", - продовжили юристи у відповіді на звернення.

Експерти також нагадали, що у 2022 році стало неможливим пересилання з РФ "північних пенсій", які також поширювалися на Красноярський край.

Раніше ми розповідали, чому деякі громадяни одержують мізерні пенсії.

Вас може зацікавити:

Частина українців отримають пенсії автоматично: кого торкнеться новий закон

Влада вигадала, як допомогти українцям з мінімальною пенсією: хто може отримати надбавку

Деяким українцям платитимуть пенсії навіть за відсутності стажу: кого це торкнеться