RU  UA

Понеділок, 24 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 червня

Всі новини

Пиво "Герої не вмирають": у Раді вирішили карати за недоцільне використання військової тематики

До Верховної ради, яка раніше заблокувала доплату у 30 тисяч гривень військовим, був внесений законопроект №9128 щодо покарання бізнесменів, які безпідставно використовують військову та патріотичну тематику у своїх товарах.

Про це йдеться у відповідному документі.

Читайте: Податки повертаються: чи виживе український бізнес

Як йдеться у пояснювальній записці до проекту закону, ще від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, підприємці почали подавати заявки щодо реєстрації торгових марок із елементами військової символіки, назвами постраждалих від російської агресії міст та військових операцій.

Дехто ж з виробників навіть розпочав виробництво продукції з нанесення такої символіки, не дочекавшись рішення Національного органу інтелектуальної власності щодо реєстрації чи відмови в реєстрації поданих заявок, йдеться у документі.

Прикладом такого зухвальства є "Героїчна Буча Комбуча" зі смаком цитрусу, пиво "Герої не вмирають", сухарики "ЗСУ" (виробник у своєму пості розшифровує абревіатуру "ЗСУ" як "збройні сухарі України"), ковбаса "ЗСУ" (Застільна Смачна Українська вищого сорту), горілка "Привид Києва", горілчаний набір "Стела Бахмута", посуд разового використання "Гостомель, Буча, Чорнобаївка, Ірпінь", насіння: "огірок Міць ТРО", "майори суміш Герої України", "редиска Азовсталь".

Проектом Закону пропонується доповнити чинну редакцію Кримінального кодексу України новою статтею 2291 "Незаконне введення в обіг на ринку України продукції, що містить символіку військового спротиву Українського народу російській збройній агресії".

За його порушення пропонують карати:

від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів у разі першого правопорушення (від 17 тисяч грн до 51 тисяч грн);

від трьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів з позбавленням права обіймати окремі посади на термін до трьох років у разі повторного правопорушення (від 51 тисячі грн до 136 тисяч грн);

від 10 тисяч до 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів з позбавленням права обіймати окремі посади на термін до трьох років, якщо правопорушення скоїла посадова особа з використанням службового становища або організована група, або якщо такі дії вчинено в особливо великому розмірі (від 170 тисяч грн до 255) тисяч грн).

Один із авторів законопроекту, нардеп від "Слуги народу" Сергій Кузьміних зазначає, що зазначену проблему потрібно вирішувати на законодавчому рівні, шляхом унеможливлення експлуатації символіки війни та встановлення за це кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що ветеранам виділять від 250 тисяч до мільйона на власну справу.

  • Вас може зацікавити:

В Україні набув чинності важливий закон для іноземців: що змінилося з 1 квітня

Як українцю зареєструвати свій бізнес у Європі: особливості у різних країнах

Біженцям у Німеччині загрожують "космічні" штрафи: про що треба знати українцям