RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні хочуть ввести новий акцизний податок: що подорожчає

В Україні планують запровадити акцизний податок на солодкі газовані напої. Народні депутати пояснюють важливість появи такого закону, тоді як виробники виступають проти, оскільки це негативно вплине на галузь.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України (ВРУ).

Читайте також: Податок на город: хто з українців може не платити в 2023 році

Йдеться про два законопроєкти № 9032-1 і № 9033-1, зареєстровані у парламенті. Перший вносить зміни у Податковий кодекс та пропонує ставку податку в 0,1 євро (4 грн) на один літр мінеральної та газованої води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин.

Другий документ передбачає спрямування половини виручених коштів на програми із профілактики та лікування різних захворювань, що виникають від вживання солодкої газованої води, а решту - на програму дитячого харчування в навчальних закладах.

Ключова мета законопроєктів - скоротити число українців, які регулярно вживають солодкі газовані напої. Оскільки це зменшить число хворих на діабет чи захворювань кишково-шлункового тракту.

Зараз законопроєкти перебувають на розгляді у профільному комітеті. За словами голови парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайла Радуцького, даний податок є узгодженою позицією команди президента. За його підрахунками - це принесло б додатково 6 млрд грн. Гроші пішли б на лікування захворювань та здорове харчування дітей у школах. Також посилається на досвід інших країн.

"Ми пропонуємо встановити акцизний збір у розмірі 0,1 євро на літр такого напою. Наприклад, у Бельгії він складає 0,53 євро, у Польщі - 0,19 євро. Тобто, це мінімальний розмір акцизу. Це невеликі гроші, якщо брати за одну пляшку, але колосальна сума для бюджету НСЗУ та реформи здорового шкільного харчування", - додав він.

Заслухали також думку представників виробників солодких газованих напоїв. Вони виступають проти і вважають таке рішення поспішним, адже через війну суттєво скоротилися обсяги виробництва. Так, 2022 року ринок безалкогольних напоїв впав на 40%, а продукція додала в ціні 41%.

Також вважають, що це збереже корупційні ризики під час перевірки інспекторами вмісту цукру в напої та переконані, що подібні податки у світі не здатні скоротити кількість хворих, зокрема на діабет.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відповів, куди підуть 90% податків та зборів у 2023 році.

  • Вас також може зацікавити:

Податки повертаються: чи виживе український бізнес

Наскільки серйозна в Україні інфляція: НБУ озвучив дані

Названо умови для скасування обмежень на валютному ринку