RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Що втратить економіка України після підриву Каховської ГЕС: прогноз експерта

Будівництво нової Каховської гідроелектростанції, на яке знадобиться мінімум 5 років, коштуватиме, щонайменше, від 1 до 2 млрд доларів, й це лише прямі збитки, але економічні збитки від руйнування цієї важливої стратегічної споруди насправді набагато більші.

Про це "Апострофу" розповів директор Інституту водних проблем НАН України, доктор технічних наук, заслужений діяч науки та техніки України Михайло Ромащенко.

Читайте: Каховське море перетвориться на мертву пустелю: головні наслідки підриву Каховської ГЕС

Він зазначив, що за деякими даними, руйнування Каховської ГЕС залишило без джерел води 94% зрошувальних систем у Херсонській області, 74% – у Запорізькій та 30% – у Дніпропетровській області.

Завдяки Каховському водосховищу відбувалося зрошення близько 1 млн. га сільськогосподарських земель, тому потрібно враховувати втрати продукції.

"При зрошенні врожайність у 2-3 рази вища, у регіоні в середньому отримували з одного гектара прибуток 500 доларів на рік. Тобто втрачено лише прибутку $500 млн", - підрахував Михайло Ромащенко.

Він пояснив, що прибуток становить максимально 20% загальних витрат на виробництво, тобто п'яту частину й відповідно втрати від недоотриманої сільськогосподарської продукції на рівні $2,5 млрд щорічно.

"Втрати у промисловості порахувати не беруся – не моя компетенція", - визнав директор Інституту водних проблем НАН України.

Докладніше читайте в матеріалі "Апострофа" Каховська ГЕС необхідна, вона має унікальну місію - директор Інституту водних проблем НАН України

  • Вас може зацікавити:

Наслідки підриву Каховської ГЕС: останні подробиці про загиблих та зниклих безвісти

Відчує чимало країн: еколог розповіла про глобальні наслідки знищення Каховської ГЕС

Дніпро частково закриють для судноплавства: що зміниться через підрив Каховскої ГЕС