RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

29 червня

Всі новини

Відчує чимало країн: еколог розповіла про глобальні наслідки знищення Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію - через це на півдні України почалася безпрецедентна повінь та спустошення Каховського водосховища, загинули люди та тварини.

Про те, якими будуть наслідки цієї катастрофи для України та світу, в ефірі Апостроф TV розповіла еколог, голова громадської природоохоронної організації "Всеукраїнська екологічна ліга", радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Тетяна Тимочко.

За її словами, наслідки можна поділити на дві частини. Перше – це глобальні, які торкнуться не лише України, а насамперед країни Чорноморського регіону.

Читайте також: У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській ГЕС

"Ці наслідки пов'язані з кліматичними змінами, бо плесо води площею понад 2 тис км кв, яке формувало локальний клімат у регіоні - зникає. Відбудуться дуже суттєві зміни у кліматичному сенсі. Науковці вже про це говорять. Але ще потрібно проводити низку досліджень на цю тему", - каже експерт.

Також відбувається переміщення масиву води в акваторію солоного Чорного моря: прибережна смуга на певний час буде опріснена, а це вже удар по морським екосистемам. Тимочко назвала це злочином проти людства.

"Тому, що є чимало країн, де кожна тонна прісної води на вагу золота, а тут кубокілометри прісної води потрапляють у море. Тобто це злочин планетарного масштабу", - підкреслила еколог.

Але й це не все: вода потрапляє у море забрудненою.

трашно уявити рівень цього забруднення від побутових відходів, хімічних речовин, будівель, трупів тварин, не кажучи вже про те, що мули Каховського моря були насичені важкими металами, неочищеними викидами промислових підприємств, які роками осідали на дно. Плюс глибоко в мулах Каховського моря були шари і радіоактивного забруднення. Це все зноситься тепер у Чорне море і наслідки відчують на собі всі країни Чорноморського басейну. Навіть Середземне море відчує на собі наслідки цієї катастрофи", - зазначила Тимочко.

Зрештою, це серйозний удар по світовій продовольчій безпеці, бо значна частина ґрунтів буде втрачена. Україна себе забезпечить, але ж війна показала, яку роль відіграє Україна у світовому забезпеченні зерном.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": В Україні відбудуться суттєві кліматичні зміни, окремі види тварин і рослин зникнуть назавжди - еколог

  • Вас також можуть зацікавити:

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на плани ЗСУ: експерт пояснив військове значення теракту

Херсонщина йде під воду: що відбувається в місцях затоплення після теракту на ГЕС

Деяких тварин врятували: що відомо про долю мешканців затопленого зоопарку в Новій Каховці