RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вже з 1 липня: водоканали хочуть підвищення тарифів на воду

Водоканали закликають держрегулятора підвищити тарифи на воду для побутових споживачів.

Про це заявив президент асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький під час пресконференції "Критичний стан водопровідно-каналізаційної галузі України".

За його словами, тарифи на воду в Україні необхідно підвищити задля стабільного забезпечення громадян водою та дотримання всіх технологічних процесів комунальні підприємства, які надають населенню послуги із централізованого водопостачання та водовідведення.

Читайте також: Літні блекаути: коли українцям можуть відключати світло

Асоціація стверджує, що тарифи на воду мають підвищити вже з 1 липня у середньому на 33%. Ще влітку 2022 року представники водоканалів надали регулятору розрахунки щодо нової вартості послуги для побутових споживачів, які були погоджені, але не встановлені.

"Ми очікували, що НКРЕКП ухвалить рішення про їхнє встановлення ще у грудні. Нас переконували, що питання щодо підвищення тарифів буде розглянуте після завершення опалювального сезону, потім перенесли розгляд на 1 травня, потім – на 1 червня. Відтак, сьогодні вже 15 червня, а ми навіть не бачимо перспективи розгляду цього питання. А разом із тим – вирішення питання щодо визначення джерел фінансування цілої галузі", - підкреслив Новицький та додав, що збитки галузі у 2022 становили 4,4 млрд гривень, а з початку поточного року - 3,4 млрд.

За словами президента асоціації, рішення про встановлення тарифів, які нижче розміру економічно обґрунтованих розрахунків, можна оскаржити у суді, але засідання можуть тривати роками. Саме тому водоканали звертаються до НКРЕКП про підвищення вартості води вже з 1 липня.

"27 грудня 2022 року Нацкомісія погодила надані водоканалами розрахунки про підвищення в середньому на 33% тарифів на їхні послуги. Тоді ще була врахована вартість реагентів та електроенергії на кінець року. Зараз ця вартість, на жаль, змінилася. Але ми закликаємо регулятора ухвалити рішення щодо встановлення нових тарифів на воду з 1 липня хоча б за тими розрахунками, аби система водозабезпечення могла функціонувати", - резюмував Новицький під час пресконференції.

Раніше ми розповідали, коли українцям прийдуть платіжки за світло за новими тарифами.

Вас може зацікавити:

В Україні майже вдвічі подорожчала електроенергія: чи діятиме нічний тариф

В Україні вдвічі подорожчала електрика: але цього все одно мало

Платіжки за газ: де і які нові правила діють для українців