RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Літні блекаути: коли українцям можуть відключати світло

Українцям не відключатимуть електроенергію влітку та восени, якщо не буде катастрофічних, несподіваних подій, пов'язаних з атакою російських окупантів, а також якщо не буде дуже спекотної погоди.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в інтерв'ю "Forbes Україна".

Читайте також: Влітку в Україні можливі проблеми зі світлом: як заощаджувати електроенергію, щоб не було відключень

"Якщо не буде якихось катастрофічних, несподіваних подій ми плануємо пройти і літо, і осінь без відключень", - запевнив Кудрицький.

За його словами, "Укренерго" планує не допускати відключення світла у споживачів. Водночас можливість відключень залежить від двох основних факторів:

  • якщо продовжаться російські успішні атаки на енергетичну інфраструктуру;
  • якщо влітку буде так спекотно, що всі почнуть включати кондиціонери та холодильники.

Як зазначив у коментарі UBR.ua ексміністр енергетики та голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков, за найпесимістичнішим сценарієм, у таких випадках відключення, найімовірніше, будуть вранці в пікові години та з 17:00 до 20:00 вечора.

"Але я впевнений, якщо не буде додаткових ударів – а наше ППО відмінно працює – то відключень не має бути", – додав він.

У свою чергу, голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій (ІЕС) Юрій Корольчук заявив у коментарі UBR.ua, що такі віялові відключення можуть бути не довшими за кілька годин і не щодня - максимум три дні на тиждень.

"Укренерго йдуть у такому ключі. Не будуть такими значними ці віялові відключення. Тільки у вечірні години. Це не зима, ти не замерзнеш. Світловий день довший. Пережити це легше, ніж узимку", – зазначив він.

На думку Корольчука, дефіцит в енергосистемі обов'язково зросте, якщо ЗСУ звільнить більше окупованої Росією української території.

"Якщо літо буде свіженьким - буде дефіцит 500 МВт. Зі сходом, там, де зараз сидять росіяни, було би додатково плюс 1 ГВт. Загалом не прямий жорсткий буде дефіцит, десь 1,5 ГВт", - додав експерт.

Як розповів Корольчук, також відключення залежить від потреб бізнесу.

"Зараз звідусіль звучить мантра про кондиціонери - але це не до населення. Набагато більше споживають великі компанії зі складами із системами кондиціювання та охолодження", - пояснив він.

Раніше ми публікували корисні лайфхаки, які допоможуть пережити відключення світла.

  • Вас також може зацікавити:

Як заощадити заряд смартфона: три ефективні способи

Коли українцям прийдуть платіжки за світло за новими тарифами і як заощадити

Експорт електроенергії припинено: українців закликали економити світло у вечірній час