RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна отримає від ЄС 50 млрд євро: що відомо про виплати

Україна отримає від Європейського союзу (ЄС) 50 мільярдів євро у вигляді грантів та кредитів для економічного та соціального відновлення після російського повномасштабного вторгнення.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте також: Зниження зарплати через війну: хто має право на фінансову допомогу

Йдеться про появу спеціального фонду допомоги, за створення якого виступили міністри фінансів країн ЄС.

За словами президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, завдяки фонду буде забезпечна фінансова впевненість України.

"Цей резерв насамперед забезпечить впевненість та передбачуваність для наших партнерів в Україні. Він також має стимулювати до активності інших донорів", - наголосила вона.

Відомо, що фонд буде складатися із 17 млрд євро грантів та 33 млрд євро кредитів. Левову частину коштів (39 млрд євро) виділять на підтримку державного бюджету України. Вісім млрд євро - для забезпечення гарантій та появи передумов для інвестицій. Решту три мільярди - як гранти для надання технічної допомоги.

Відповідний фонд мають узгодити з українським урядом. При цьому він суворо контролюватиметься Єврокомісією. Своєю чергою, Україна має модернізувати систему аудиту та контролю для більшої ефективності допомоги.

Фахівці ЄК матимуть право проводити перевірки у будь-який момент втілення плану. Також створять незалежну раду аудиторів для запобігання ймовірним порушенням, махінаціям та корупції.

Це стане частиною більшого пакету допомоги Євросоюзу Україні, який включатиме макрофінансову допомогу у розмірі 18 млрд євро та військову допомогу у 2 млрд євро.

Нагадаємо, угоду про "економічний безвіз" між Україною та Європейським Союзом (ЄС) пролонгували до червня 2024 року. Відтак, українські підприємці можуть надалі продавати свої товари у країни єврозони без квот та мит.

  • Вас може зацікавити:

Українцям виділять допомогу з часткового безробіття: як можна оформити

Заробітчан буде більше? Прогноз щодо ринку праці в Україні після війни

Мільйони без роботи: що відбувається на ринку праці України